Crowdfunder PlusPlus groeit door als onderdeel van Lendahand

Partner

PlusPlus is een crowdfundingplatfrom dat sinds 2020 renteloze leningen aan kleinschalige landbouwprojecten verschaft. Via de investeringen van particuliere, Europese investeerders wordt economische ontwikkeling en duurzame voedselproductie gestimuleerd in onder meer Afrika en Azië. Om in de nabije toekomst nog verder te kunnen groeien wordt PlusPlus nu onderdeel van crowdfunder Lendahand.

Renteloze leningen voor kwetsbare boeren

PlusPlus wordt overgenomen door crowdfundingplatform Lendahand. PlusPlus werd in 2020 gelanceerd door ontwikkelingsorganisaties Solidaridad en Cordaid, Lendahand en impact investor Truvalu. Het bood investeerders een nieuwe manier om bij te dragen aan economische ontwikkeling en duurzame voedselproductie in ontwikkelingslanden. Via het platform kunnen Europeanen die impact willen maken geld investeren in kleine en middelgrote landbouwbedrijven in Afrika, Azië en Latijns-Amerika. Deze kwetsbare, kleinschalige boeren krijgen zo de mogelijkheid om duurzaam te groeien en nieuwe banen te creëren. Alle PlusPlus leningen zijn renteloos.

Met de overname van PlusPlus door Lendahand krijgen enerzijds de 15.000 gebruikers van het Lendahand platform een breder impact portfolio om uit te kiezen. Anderzijds bereiken de landbouwprojecten van PlusPlus nu een grotere doelgroep. Dat biedt de mogelijkheid om het aantal projecten uit te breiden.

Impact investeren: een succesverhaal

In tweeënhalf jaar tijd hebben ruim 600 particulieren samen bijna 2 miljoen euro uitgeleend via PlusPlus. Door deze investering zijn ruim 13.000 kleinschalige boeren en hun gezin erop vooruit gegaan en zijn er 151 nieuwe vaste en 299 nieuwe seizoensbanen ontstaan. Zo’n 6.000 boeren zijn met behulp van de lening getraind in duurzame landbouwmethodes. “Wie dingen wil veranderen en impact wil maken kan zelf al veel doen qua gedrag, zoals de auto verruilen voor de fiets en bewust consumeren. Maar uit onderzoek blijkt dat wat je met je geld doet 20 keer meer effect heeft. De investeerders van PlusPlus laten zien dat er voldoende animo is om zelfs zonder eigenbelang – renteloos – te investeren om positieve, duurzame verandering teweeg te brengen,” aldus Koen The, CEO van Lendahand.

Duurzame landbouw relevanter dan ooit

Voedselproductie drukt zwaar op het milieu door het intensieve bodemgebruik en de hoeveelheid water die ermee gepaard gaat. De ontwikkeling van duurzame landbouwmethoden is cruciaal voor de toekomst van de planeet. The: “In ontwikkelingslanden zijn heel veel ondernemers met een enorme drive, alleen komen zij niet verder door gebrek aan financiering, helemaal in de landbouw. Voor hen maakt PlusPlus echt verschil en zij kunnen als boer óók weer het verschil maken door duurzaam te blijven voorzien in de voedingsbehoefte van de wereldbevolking.”

Share Button