Na tien jaar crowdfunden geeft Lendahand mede-oprichter het stokje door 

Partner

Het aantal mensen dat geld belegt is de afgelopen jaren gestegen. Ook de behoefte om iets goeds te doen voor de wereld is bij veel mensen toegenomen. Beide ontwikkelingen komen samen in het investeringsplatform Lendahand, dat in tien jaar tijd dan ook flink is gegroeid. Sinds de start in 2013 is er ruim 180 miljoen euro geïnvesteerd in projecten van ondernemers in ontwikkelingslanden, de verwachting is dat de teller eind dit jaar op tweehonderd miljoen staat. Mede-oprichter en CEO Koen The vindt dat het tijd is voor nieuw leiderschap, hij maakt plaats voor Arno Hoogenhuizen. 

Lendahand financiert projecten in ontwikkelingslanden van ondernemers die te groot zijn om in aanmerking te komen voor microfinanciering, maar te klein voor een lening van de bank. De investeringen stimuleren de lokale economie en zorgen voor werkgelegenheid voor mensen die het echt nodig hebben. Investeren in de projecten kan al vanaf tien euro met een rente die kan oplopen tot acht procent. Koen The, een ervaren bankier, was in 2013 een van de medeoprichters samen met Peter Stolze en Peter Heijen. The: “We begonnen Lendahand vanuit een hotellobby in Maarssen, met weinig geld maar mét een sterke wens om armoede te bestrijden.”

Uitgegroeid tot succesvol investeringsplatform

Onder The’s leiding werd Lendahand een belangrijke speler op de Nederlandse crowdfunding markt. Er is in tien jaar tijd ruim 180 miljoen euro geïnvesteerd door funders. Daarnaast werd Lendahand tot drie keer toe verkozen tot beste crowdfunding platform van Nederland, nam ABN AMRO Sustainable Impact Fund (AA SIF) een belang in het bedrijf en namen ze in 2022 een Frans investeringsplatform over. “Samen met onze investeerders hebben we een positieve impact gemaakt in het leven van ruim een miljoen mensen. We hebben ondernemers in ontwikkelingslanden de kans gegeven om te groeien en daarmee is Lendahand zelf ook gegroeid. Ik ben ervan overtuigd dat Lendahand hét impact investeringsplatform van Europa kan worden,” aldus The. Nu het platform een stevige basis heeft en een team van 20 professionals, vindt de co-founder het tijd voor een wisseling van de wacht. Vanaf deze maand stapt The op en geeft het stokje door aan Arno Hoogenhuizen.

Nieuw doel: miljard euro investeringsgeld

Hoogenhuizen heeft een product-achtergrond. Afgelopen jaar was hij Chief Product & Technology Officer bij Lendahand en leidde hij de lancering van ‘automatisch investeren’ (Auto-Invest) – deze functionaliteit ging afgelopen maand live. Hoogenhuizen heeft een bewezen trackrecord als het gaat om het verder uitbouwen van teams. Alhoewel de missie van Lendahand onveranderd blijft, gaat hij zich erop toeleggen om het platform en de technologie erachter te optimaliseren. “Lendahand is relevanter dan ooit. Onze crowdfunders dragen met hun investeringen bij aan acht van de zeventien SDG’s en krijgen in ruil daarvoor een mooie rente. Een win-win formule waarmee we de komende jaren flink willen groeien. Het doel is om het komende decennium samen met de Lendahand crowd een miljard euro te investeren,” licht Hoogenhuizen toe.

Foto: Koen The en Arno Hoogenhuizen

Share Button