BioBTX haalt meer dan € 80 miljoen op voor de bouw van ‘s-werelds eerste hernieuwbare aromatenfabriek

Bron
BioBTX

BioBTX, Nederlandse technologieontwikkelaar in de circulaire chemie, heeft meer dan € 80 miljoen opgehaald voor de bouw van haar eerste commerciële fabriek. Deze investering maakt het mogelijk om BioBTX’s innovatieve ICCP-technologie op te schalen in de PETRA Circular Chemicals Plant in Delfzijl. In deze fabriek worden plastic reststromen omgezet naar aromaten, bouwstenen voor de chemische industrie. Hiermee loopt BioBTX voorop in de transitie naar een circulaire chemische industrie, met lagere CO2 emissies en verminderde afhankelijkheid van fossiele grondstoffen.

Het in Groningen gevestigde BioBTX, toonaangevend als technologieontwikkelaar sinds 2012, gaat haar revolutionaire technologie opschalen in de PETRA Circular Chemicals Plant in Delfzijl. Deze PETRA-fabriek zal jaarlijks 20.000 ton plastic reststromen omzetten naar hernieuwbare aromaten. Aromaten zijn essentieel voor de productie van alledaagse producten zoals isolatiemateriaal, verf, PET-flessen, batterijen en farmaceutische producten. Zodra de fabriek draait en de productie op gang is, zal de BioBTX technologie haar weg vinden naar klanten in de chemische industrie elders in de wereld.

De investering van € 80 miljoen bestaat voor € 42 miljoen uit bedrijfskapitaal van de nieuwe aandeelhouders Invest-NL, Infinity Recycling en Covestro tezamen met de bestaande aandeelhouders NOM/Groeifonds, Carduso Capital en anderen. Aanvullende financiering komt via leningen van in totaal € 19 miljoen van het Polestar Capital Circular Debt Fund en de Provincie Groningen. De Nederlandse overheid verstrekt daarnaast via RVO een subsidie van € 14 miljoen, terwijl bovendien sprake is van een aantal andere subsidies.

Het aantrekken van een dergelijke financiering met nieuwe partners zoals Invest-NL, Covestro, Infinity Recycling, Polestar Capital en RVO is indrukwekkend gezien het huidige investeringsklimaat en onderstreept het vertrouwen in de innovatieve technologie van BioBTX.

Ton Vries, CEO van BioBTX: “We zijn enorm trots op dit unieke consortium van investeerders en financieringspartners. Een mijlpaal als deze bereik je alleen maar als partijen samenkomen om een groter doel mogelijk te maken. Deze financiering is een cruciale stap in het creëren van een duurzaam pad voor de chemische industrie; we zijn enthousiast om hierin vanuit Groningen het voortouw te nemen.

Frits Kok, fondsmanager Carduso Capital: ”Toen wij in 2015 de eerste opstelling zagen op een labtafel bij de RuG, zagen wij potentie in deze techniek. Als investeerder van het eerste uur, zijn we er trots op dat Het Noorden deze grote innovatie heeft kunnen door ontwikkelen. Met latere financiële steun van o.a. NOM/Groeifonds en vooral op basis van het doorzettingsvermogen van het management, nu dan de stap naar een nog bredere investeringscoalitie waarmee de eerste commerciële fabriek gerealiseerd kan worden.”

Henri Kats, Investment Manager NOM: “De investering in BioBTX markeert een cruciale stap richting de circulaire economie en bevestigt het potentieel van de innovatieve technologieën die worden ontwikkeld op de Zernike Campus in Groningen. Als NOM zijn we al geruime tijd financier van dit bedrijf en zijn we bijzonder trots om ook in deze financieringsronde bij te dragen aan dit baanbrekende bedrijf.”

Emma Schakel, Investment Manager Groeifonds: Het Groninger Groeifonds is er trots op om de verdere ontwikkeling van BioBTX mogelijk te maken. Het succes van deze financieringsronde benadrukt het vertrouwen van de markt in de technologie en visie van BioBTX. Deze technologie zal vanuit Groningen wereldwijd ingezet worden en daarmee zal niet alleen de CO2-uitstoot verminderen, maar ook de afhankelijkheid van fossiele grondstoffen aanzienlijk verlagen”

Over BioBTX

BioBTX is een toonaangevende ontwikkelaar van circulaire chemische technologie, die het mogelijk maakt om fossiele grondstoffen te vervangen voor biomassa en plastic afval. BioBTX gebruikt deze hernieuwbare grondstoffen voor de productie van drop-in chemicaliën en aromaten via de zelf ontwikkelde ICCP-technologie om de productie van duurzame en toekomstbestendige materialen mogelijk te maken. BioBTX heeft de ICCP-technologie met succes gedemonstreerd via haar Pilot Plant in Groningen en werkt aan de realisatie van de eerste fabriek op commerciële schaal. De missie van BioBTX is om circulaire chemie mogelijk te maken door technologieën te ontwikkelen die bijdragen aan de circulaire economie. Het kantoor van BioBTX is gevestigd in Groningen, Nederland.

Share Button