Biologisch merk Chocolatemakers haalt €1,5 miljoen groeigeld op voor uitbreiding naar Duitsland

Bron
Chocolatemakers

Partner

 Chocolatemakers maakt al meer dan tien jaar op ambachtelijke wijze biologische, fair trade chocolade die onze planeet stukje voor stukje beschermt en herstelt. Met een investering van bestaande impact investeerder DOEN Participaties en nieuwe investeerder Fair Capital Partners Impact Investing, kan Chocolatemakers uitbreiden, onder andere naar Duitsland. Zo kan de onderneming nog meer noodzakelijke veranderingen teweegbrengen voor cacaoboeren, het klimaat en de biodiversiteit.

Chocolatemakers maakt 100% biologische en fair trade chocolade, en heeft de volledige productieketen in eigen hand. De biologische chocolade wordt in een CO2 neutrale “bean to bar” keten duurzaam geproduceerd, in directe samenwerking met de boeren die een leefbaar inkomen verdienen. Het beheren van de hele keten resulteert in een biologische chocolade met een prachtige smaak. Een smaak die inmiddels door vele, zich bewust wordende, consumenten wordt gewaardeerd. Inmiddels heeft Chocolatemakers een uitgebreid assortiment, inclusief vegan chocolade en chocoladeletters. Hun chocolade is onder andere te koop bij biologische supermarkten zoals Ekoplaza, Odin, Crisp en via hun eigen webshop.

Uitbreiding naar Duitsland

DOEN Participaties, het investeringsfonds van Stichting DOEN, is sinds 2015 aandeelhouder van Chocolatemakers. De toenmalige investering is gebruikt om de huidige fabriek in Amsterdam mede mogelijk te maken. Met deze nieuwe investering, waarbij ook investeerder Fair Capital Partners Impact Investing aansluit, kan Chocolatemakers onder andere uitbreiden naar Duitsland. Met deze uitbreiding kan Chocolatemakers verder groeien en biologische chocolade tot de nieuwe norm in de chocolade categorie maken, en daarmee nog meer impact maken.

Merijn ten Thije, Impact Investing Principal DOEN Participaties: “Chocolatemakers is uniek en laat zien dat het écht anders kan en moet! De gehele keten anders inrichten, waar zowel de boer, de biodiversiteit als het klimaat daadwerkelijk beter van worden. Wij ondersteunen daarom dit graag vanuit DOEN Participaties.

Bij Chocolatemakers kijkt men uit naar de nieuwe plannen. “Wij hebben een bedrijfsvoering opgezet die in de kern ontzettend simpel en daarom zo impactvol is: met elke verkochte reep vergroten wij onze positieve impact voor de boeren, het klimaat en de biodiversiteit. Elke reep helpt direct het regenwoud in de origine landen te beschermen, en voorziet in het levensonderhoud van de cacaoboeren. Dat is de meest positieve manier van groeien en daar zijn wij blij mee,” aldus Rodney Nikkels, oprichter van Chocolatemakers.

Voor de boeren, het klimaat en de biodiversiteit

Chocolatemakers betaalt cacaoboeren een leefbaar inkomen en zorgt dat ze worden opgeleid en getraind. De cacao wordt slaaf- en kinderarbeid-vrij geproduceerd. De cacaobonen komen deels emissievrij naar Nederland, met het zeilschip Tres Hombres. Eenmaal aangekomen in Amsterdam, maakt Chocolatemakers er heerlijke biologische chocolade van in hun eigen chocoladefabriek. Het dak bestaat volledig uit zonnepanelen. Het verwerken en verpakken van de chocolade gebeurt CO2 neutraal. Chocolatemakers werkt afvalvrij en de verpakkingen zijn geheel composteerbaar. In de zes landen waar ze de cacao vandaan halen, werkt Chocolatemakers samen met boerencoöperaties aan land en natuurherstel.

Share Button