Partnernieuws Stichting DOEN

Stichting DOEN gelooft dat een groene, sociale en creatieve samenleving mogelijk is. Veel mensen werken vanuit ondernemerschap actief aan innovatieve oplossingen voor een betere wereld. Zij lopen voorop, durven risico te nemen en veroorzaken verandering. Ze doorbreken oude structuren en zorgen ervoor dat er nieuwe perspectieven ontstaan op bestaande problemen. Deze voorlopers vormen ook een inspiratiebron voor anderen. De rol van DOEN is om deze voorlopers in de eerste fase te ondersteunen, om initiatieven een vliegende start te geven en daarmee innovatie te stimuleren. Na deze eerste fase draagt DOEN de initiatieven waar mogelijk over aan andere partijen om de impact van de initiatieven te vergroten. Door het steunen van deze voorlopers versnelt DOEN de transitie naar een duurzame, sociale en creatieve wereld.

DOEN is 30 jaar geleden opgezet door de Postcode Loterij om kleine, vernieuwende duurzame initiatieven te ondersteunen. DOEN ontvangt jaarlijks een bijdrage vanuit de Nationale Postcode Loterij, BankGiro Loterij en VriendenLoterij. Hiermee ondersteunt DOEN elk jaar meer dan 250 voorlopers met subsidies, leningen en door te investeren (via de maatschappelijke investeringsmaatschappij DOEN Participaties).

DOEN steunt voorlopers om transitie te versnellen

DOEN zet zich in voor het versnellen van transities naar een circulaire economie waarin het gemeenschappelijke voorop staat, waar iedereen kan meedoen en waar ruimte is voor radicale verbeelders die een nieuwe blik op de wereld tonen. Door het groter, sterker en zichtbaarder maken van voorlopers die zich hiervoor inzetten.

DOEN richt zich op Nederlandse en internationale voorlopers op het terrein van:

  • Circulair Ondernemen
  • Duurzaam Voedselsysteem
  • Duurzame Energie
  • Sociaal Ondernemen & Inclusie
  • Vernieuwende Bewonersinitiatieven
  • Kunst- en cultuur in Nederland
  • Cultuur & Media Internationaal