Institutionele beleggers kiezen bewust voor duurzame landbouwgronden

Bron
Kempen

Na de lancering van het Kempen SDG Farmland Fund, in samenwerking met Stichting Pensioenfonds PostNL, investeren nu ook twee vooraanstaande Nederlandse verzekeraars, coöperatie DELA en De Goudse, in het verduurzamen van landbouwgrond. Tijdens deze investeringsronde is in totaal € 150 miljoen toegezegd. Hiermee bereikt het fonds een omvang van circa € 350 miljoen sinds de oprichting exact een halfjaar geleden.

Het Kempen SDG Farmland Fund investeert wereldwijd in landbouwgronden die een aantrekkelijk rendement én een positieve bijdrage leveren aan een duurzame voedselproductie. Hiervoor zijn concrete en meetbare maatstaven (KPI’s) geformuleerd op het gebied van klimaat, bodem, biodiversiteit, water en middelengebruik. Voorbeelden van gewassen zijn avocado’s, olijven, amandelnoten in Australië, Portugal, Nieuw-Zeeland en de Verenigde Staten, en ook in jaarlijkse gewassen zoals granen, bonen en groenten in Denemarken, de Verenigde Staten en Australië.

Institutionele beleggers kunnen met dit fonds direct bijdragen aan hun duurzaamheidsdoelstellingen. Kempen verwacht dat de vraag naar dit soort beleggingen verder toeneemt.

Frank Eizinga, Chief Investment Officer van coöperatie DELA licht toe: ‘Wij brengen verdere diversificatie aan in onze portefeuille terwijl wij tegelijkertijd een bijdrage leveren aan onze duurzame doelstellingen. Wat ons met name aanspreekt in het Kempen SDG Farmland Fund is dat voor elke investering een duurzaamheidsplan wordt opgesteld waardoor de duurzame doelen concreet zijn én waarbij over de resultaten verantwoording wordt afgelegd.’

Pieter de Frel, Chief Financial Risk Officer van De Goudse Verzekeringen vult aan: ‘Als familiebedrijf vinden wij duurzaam ondernemen belangrijk. Met deze investering, volledig geënt op duurzaamheid en ondernemerschap, dragen wij bij aan klimaat en biodiversiteit. Daarnaast zien wij landbouwgrond als een aantrekkelijke diversificatie in onze portefeuille’.

Richard Jacobs en Edzard Potgieser, portfoliomanagers van het fonds, voegen toe: ‘Naast rendement en ecologische aspecten van dit fonds vinden wij ook de sociale factor belangrijk. Met de investering in dit fonds stellen we jonge boeren in staat met nieuw kapitaal hun duurzame langetermijndoelstellingen te verwezenlijken. Wij zijn verheugd dat wij coöperatie DELA en De Goudse als investeerders kunnen verwelkomen en dat zij grondig onderzoek hebben gedaan naar onze filosofie, processen en aanpak. We gaan graag ook met deze klanten in gesprek om gezamenlijk verdere stappen te zetten op het gebied van duurzaamheid.’

Share Button