M&G belegt in UBQ Materials, dat restafval omzet in een grondstof voor kunststof

Bron
M&G

M&G is de nieuwste belegger in UBQ Materials, een bedrijf dat huisvuil recyclet en er een grondstof voor de kunststofverwerkende industrie van maakt. Het bedrijf haalde in de laatste financieringsronde $ 170 miljoen op bij beleggers om daarmee nieuwe locaties te openen en de productie te vergroten. Het van oorsprong Israëlische UBQ breidt als eerste uit naar Nederland en huurt sinds vorige maand een bedrijfsterrein in Bergen op Zoom. Vanaf eind 2022 wordt daar via een gepatenteerd proces huishoudelijk afval (inclusief GFT) omgezet in thermoplastic. Met deze duurzame techniek wist UBQ Materials al grote klanten aan zich te binden, waaronder Mercedes-Benz, kledinghangermerk Mainetti, en Arcos Dorados, de grootste franchisenemer van McDonald’s restaurants in Latijns-Amerika.

M&G investeert in het bedrijf via de Catalyst-strategie, dat wereldwijd tot £ 5 miljard vrijmaakt voor niet-beursgenoteerde bedrijven die zich inzetten voor een duurzamere wereld.

Het Israëlische bedrijf met hoofdkantoor, opgericht in 2012, heeft zeven jaar besteed aan het ontwikkelen van hun gepatenteerde conversieproces dat ongesorteerd huishoudelijk afval, inclusief alle organische stoffen, opneemt en omzet in thermoplast. Tot de klanten van UBQ Materials behoren Mercedes-Benz, de wereldwijde leverancier van retailoplossingen Mainetti en Arcos Dorados, ’s werelds grootste franchisenemer van McDonald’s-restaurants in Latijns-Amerika.

De laatste financieringsronde zal het bedrijf in staat stellen zijn huidige capaciteit uit te breiden door grootschalige, industriële installaties met extra productielijnen op te zetten. De eerste van de nieuwe faciliteiten komt in Nederland en ligt op schema om eind 2022 operationeel te zijn.

De investering is gedaan door de Catalyst-strategie van M&G, die tot £ 5 miljard investeert in particuliere bedrijven waar kapitaal nodig is om innovatie en impact te stimuleren om een ​​duurzamere wereld te creëren. Vorige maand heeft het team geïnvesteerd in Plastic Energy, een Europees technologiebedrijf voor chemische recycling dat afgedankte plastic omzet in een grondstof (TACOIL) voor het maken van gerecyclede kunststoffen van nieuwe kwaliteit.

Jack (Tato) Bigio, mede-oprichter en mede-CEO van UBQ Materials, zegt: “Afval is niet het einde, het is slechts het begin. Deze financieringsronde stelt ons in staat om het bereik van onze gepatenteerde conversietechnologie en nieuw materiaal te vergroten, waardoor we dichter bij een functionerende circulaire economie wereldwijd komen.”

Alex Seddon, hoofd van het Catalyst-team van M&G, zegt: “Het ondersteunen van de circulaire economie is een centraal thema in onze duurzame investeringsstrategie. Met twee miljard ton afval die jaarlijks wereldwijd wordt geproduceerd, is het storten van afval verantwoordelijk voor ongeveer 8 procent van onze totale CO2-uitstoot en zonder dringende maatregelen zal het onze natuurlijke omgeving blijven vervuilen en vernietigen. We kunnen niet leven met of zonder afvalproductie en we moeten de uitdaging aangaan door middel van innovatie en technologie, zoals UBQ Materials doet. Dit is een belangrijke motor van de circulaire economie en, belangrijker nog, zal ervoor zorgen dat meer afval niet op de vuilstort terechtkomt.”

Albert Douer, voorzitter en co-CEO van UBQ Materials, zegt: “Terwijl landen en industrieën samenkwamen in Glasgow tijdens COP26 en onderhandelingen voerden over de dringende benchmarks die we moeten halen om de uitstoot van broeikasgassen te verlagen, kon deze investering niet op een geschikter moment komen. Door het voorkomen van aan stortplaatsen gerelateerde methaanemissies en de vervanging van koolstofintensieve grondstoffen, kan UBQ overheden, merken en grote fabrikanten ondersteunen bij het bereiken van hun doelstellingen voor duurzame ontwikkeling.”

Share Button