Herziening eisen Groenregeling maakt verkrijgen groenfinanciering lastiger

Bron
NVB

Door aanscherping van de criteria voor de Groenregeling dreigen veel duurzame projecten niet langer in aanmerking te komen voor financiering volgens deze regeling, op een moment dat de klimaattransitie van Nederland juist volop steun behoeft. Het gaat daarbij vooral om duurzame bouwprojecten en projecten rond wind en zonnestroom. Dat schrijven vijf brancheorganisaties in een brief aan de Tweede Kamer. Zij roepen de Kamer op om de herziening van de Groenregeling niet zonder meer vast te stellen maar nog eens kritisch naar de nieuwe criteria te kijken en met aanpassingen te komen zodat deze projecten gewoon kunnen worden gefinancierd.

De Groenregeling is een voorbeeld van publiek-private samenwerking waarmee particulier geld effectief wordt ingezet voor verduurzaming. De overheid biedt spaarders en beleggers een belastingvoordeel, waardoor de banken het geld voor een lager tarief kunnen uitlenen aan erkende duurzame projecten. Met iedere euro die de overheid besteedt aan de Groenregeling wordt door private partijen tussen de 29 en 34 euro gefinancierd aan duurzame projecten. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) toetst of die projecten aan de voorwaarden voldoen en voorziet die van een groenverklaring.

De brief aan de Tweede Kamer is ondertekend door brancheverenigingen Energie Nederland, Bouwend Nederland, MKB-Nederland, Nederlandse Vereniging Duurzame Energie en de Nederlandse Vereniging van Banken.

Share Button