Euronext kondigt lancering aan van AEX® ESG-index voor duurzaam beleggen

Bron
Euronext

Euronext kondigt vandaag aan dat het een nieuwe ESG-index zal lanceren op Euronext Amsterdam, de AEX® ESG-index. Deze index zal de 25 ondernemingen identificeren die de beste milieu-, sociale en governancepraktijken (ESG) aan de dag leggen uit de 50 samenstellende fondsen van de AEX®- en AMX®-indexen. De lancering van deze duurzame index volgt op de succesvolle lancering van de Franse CAC40® ESG-index en de Italiaanse MIB® ESG-index. Met de lancering van deze nieuwe reeks ESG-indices speelt Euronext in op de groeiende vraag van beleggers en de bredere markt naar duurzame beleggingsinstrumenten. De lancering van de AEX® ESG Index is gepland in de loop van het tweede kwartaal van 2022.

De AEX® ESG Index combineert de meting van economische prestaties met milieu-, sociale en governance-effecten in overeenstemming met de UN Global Compact-principes1. Voor de marktgegevens van de index is Euronext een samenwerking aangegaan met Sustainalytics, een Morningstar-onderneming en een toonaangevende wereldwijde leverancier van ESG-onderzoek, -ratings en -gegevens. Sustainalytics zal de ESG-beoordeling van bedrijven voor de samenstelling van de index verzorgen.

De AEX® ESG-index, die gebaseerd is op de ESG-gegevens van Sustainalytics, is ontworpen om de toepassing van mainstream ESG-beleggingsbenaderingen door institutionele en particuliere beleggers te vergemakkelijken:

  • Het weerspiegelt een relatieve rangschikking voor de 25 “Best-in-Class” bedrijven op basis van ESG Risk Rating criteria beoordeeld door Sustainalytics.
  • Het omvat negatieve screening en op normen gebaseerde uitsluitingsfilters die worden toegepast in overeenstemming met de UN Global Compact Principles.
  • De methodologie van de index zal evolueren om nieuwe EU-regelgeving en -normen te integreren naarmate die zich aandienen.
  • De samenstelling van de index zal elk kwartaal worden herzien onder toezicht van een onafhankelijk comité.
  • De indexmethodologie zal worden ontwikkeld in overeenstemming met de beginselen van de CAC40® ESG- en MIB® ESG-indexen.

Stéphane Boujnah, CEO en Voorzitter van de Raad van Bestuur van Euronext N.V., verklaarde: “Met onze nieuwe AEX® ESG Index speelt Euronext in op de groeiende vraag van de markt naar duurzame beleggingsinstrumenten, zoals we al hebben kunnen zien bij de andere twee ESG-indices die met succes zijn gelanceerd. Alle drie de indices stellen beleggers in staat om projecten en bedrijven met een grote impact te financieren, in overeenstemming met de UN Global Compact Principles. Wij zijn er vast van overtuigd dat kapitaalmarkten duurzame groei kunnen bevorderen. Wij zien het als onze rol om de evolutie van ondernemingen naar duurzamere bedrijfsmodellen te bevorderen. Als toonaangevende indexprovider in Europa zetten we daarom voortdurend stappen om de overgang naar een duurzame economie te versnellen.”

Shila Wattamwar, Global Head of Retail & Wealth ESG Strategy & Strategic Partnerships bij Sustainalytics, zegt: “Sustainalytics is er trots op partner te zijn van Euronext, met onze toonaangevende ESG-risicowaarderingen en -onderzoek die hun nieuwe AEX ESG Index onderbouwen. Nu er meer dan ooit vraag is naar betrouwbare ESG-signalen, zal onze samenwerking met Euronext beleggers in staat stellen ESG-factoren verder te integreren in hun benchmarking en productcreatie. We kijken uit naar de lancering van de index en naar de uitbreiding van onze relatie met Euronext in de toekomst.”

 

Share Button