ABN AMRO opent kennis- en financieringsdesk voor Product-as-a-Service klanten

Bron
ABN AMRO

ABN AMRO start een speciale Product-as-a-Service (PaaS)-desk. Bij deze desk kunnen bedrijven terecht voor advies en (groei) financiering. Bij Product-as-a-Service-bedrijfsmodellen gaat het om producten waarbij een klant per keer of per periode betaalt voor gebruik. Denk bijvoorbeeld aan bedrijven die deelfietsen of deelauto’s aanbieden of aan bedrijven waar klanten een matras of zelfs een lift kunnen afnemen en betalen bij gebruik.

PaaS- bedrijfsmodellen bevorderen circulaire economie

Het is een andere, relatief nieuwe manier van ondernemen. Vaak gaat het gepaard met milieuvoordelen door een efficiënt hergebruik van grondstoffen. Product-as-a-Service-bedrijfsmodellen dragen daardoor bij aan een meer circulaire economie. ABN AMRO wil in de transitie naar een circulaire economie een voorloper zijn en kondigt daarom in de week van de circulaire economie deze nieuwe desk aan. ABN AMRO is reeds jaren actief in de PaaS-markt en de leningenportefeuille is de 100 miljoen euro ruim overschreden. De ambitie van ABN AMRO is om hier verder te groeien. Onder meer door deze PaaS-desk in te richten.

Andere manier van financieren

Bedrijven die werken met PaaS-bedrijfsmodellen hebben te maken met andere eigendomsverhoudingen dan bij traditionele verkoop. Ook is er sprake van andere cashflowstromen en juridische documentatie. Dat vraagt om andere vormen van financiering en advies. Op de desk van ABN AMRO werken collega’s die op dit vlak expertise hebben.

NautaDutilh juridisch adviseur

Vanuit de desk is er tevens een samenwerkingsverband met advocatenkantoor NautaDutilh. PaaS-bedrijven kunnen juridisch advies krijgen over hun PaaS-contracten. Het doel is om de kwaliteit van PaaS-contracten te verhogen en daarmee de toegang tot financiering door ABN AMRO te vergemakkelijken. Op die manier levert NautaDutilh een bijdrage aan de groei van PaaS-bedrijven. Begin september wordt de desk geëvalueerd.

Share Button