Greener Power Solutions haalt 45 miljoen euro kapitaal op bij DIF Capital Partners

Het Amsterdamse Greener Power Solutions (“Greener”), marktleider in de verhuur van mobiele batterijen, heeft 45 miljoen euro opgehaald. Het kapitaal komt van DIF Capital Partners (“DIF”) en haar investeringsfonds DIF CIF III. DIF is een Nederlandse investeringsmaatschappij met ruim 11 miljard euro onder beheer, die wereldwijd actief is in en investeringen in infrastructuur en duurzame energie. Greener zal het kapitaal inzetten om haar marktpositie in Nederland en daarbuiten te verstevigen, door verder te investeren in hardware, software en innovatie.

Er is een grote en snel groeiende vraag naar mobiele energieoplossingen: van bouwplaatsen en tijdelijke netverzwaringen tot mobiele laadstroom en evenementen. Sinds de oprichting in 2018 biedt Greener duurzame mobiele energieoplossingen door mobiele batterijen te verhuren. De vloot bestaat inmiddels uit 60 batterijen met een totale capaciteit van 20 MWh. Doordat Greener vervuilende dieselaggregaten vervangt, werd de afgelopen jaren al bijna 1,5 miljoen liter diesel en 4,5 miljoen kg aan CO2-uitstoot bespaard. Greeners zelfontwikkelde software die de batterijen aanstuurt, helpt klanten bovendien om nog slimmer en zuiniger met hun energieverbruik om te gaan.

Versnellen van de transitie van fossiel naar duurzaam

CEO Dieter Castelein en medeoprichter en COO Klaas Akkerman willen het kapitaal gebruiken om het marktleiderschap in Nederland verder te verstevigen en hun bedrijf verder op te schalen. Zo zal ook verder geïnvesteerd worden in onderzoek en ontwikkeling gestoken, om nieuwe diensten en innovaties ruim baan te kunnen geven. Ook staat er een aanzienlijke uitbreiding van de vloot aan mobiele batterijen op de planning. Bij de geplande opschaling hoort tevens de verdere professionalisering en uitbreiding van het team, dat de afgelopen jaren al stevig is gegroeid en inmiddels uit 25 medewerkers bestaat.

“Toen we met Greener begonnen, wilden we met onze batterijen de tijdelijke energiemarkt opschudden”, vertelt CEO Dieter Castelein. “Dit doel is bereikt, zo durven we inmiddels wel te zeggen. De investering van DIF stelt ons in staat om nieuwe doelen na te jagen en de grote kansen die we voor onze energieoplossingen zien te gaan verzilveren. We geloven dat tijdelijke energievoorzieningen een grote rol kunnen spelen bij het versnellen van de transitie van fossiel naar duurzaam. Bovendien hebben we de ambitie om op nog grotere schaal klanten helpen bij die verduurzamingsslag. Met deze investering zullen we het team versterken, nieuwe markten betreden en de vloot uitbreiden”, aldus Castelein.

DIF ziet Greener als een zeer aantrekkelijke uitbreiding van het bestaande portfolio in haar thuisland Nederland, zo geeft Willem Jansonius, partner en hoofd van de DIF CIF-strategie aan. “DIF gelooft dat het belang om de economie te decarboniseren en de uitstoot van stikstof drastisch te verminderen, zorgt voor een ongekend momentum voor schone energieoplossingen. De huidige stikstofcrisis in Nederland speelt hier een grote rol in. Bovendien is tijdelijke energie van groeiend belang door de overbelasting van het Nederlanse stroomnet die we momenteel zien. De mobiele energieoplossingen van Greener bieden haar klanten een significante reductie in schadelijke uitstoot en dragen daardoor bij aan het realiseren van de energietransitie. Wij kijken er naar uit om samen met het management de ambitieuze groeiplannen van Greener te realiseren.”

Onderscheidende software

Akkerman ziet onder meer mogelijkheden om de zelfontwikkelde software waarmee Greener werkt breder in te zetten. “Onze software is wat ons onderscheidt van andere spelers op de markt. Vanuit de batterij kunnen wij niet alleen inzicht in het gebruik bieden, maar ook verschillende stroombronnen zoals zon, wind en waterstof aansturen. Zo verbinden we de tijdelijke energiemarkt aan zowel opslag als slimme technologie. Dat is belangrijk in een tijd van acute capaciteitsproblemen op het energienet en een snel stijgende vraag naar elektriciteit”, weet Akkerman.

Share Button