Invest-NL investeert € 15 miljoen in Elestor

Bron
Invest-NL

Invest-NL treedt op als co-lead investeerder bij de investering van € 30 miljoen in het Nederlandse Elestor, een bedrijf dat zich richt op betaalbare energieopslag. Met deze investering van € 15 miljoen levert Invest-NL de helft van Elestor’s Series A van € 30 miljoen van een consortium onder leiding van de corporate venture capital-tak van Equinor. Andere investeerders zijn Koninklijke Vopak, Somerset Capital Partners, Enfuro Ventures en EIT InnoEnergy.

Elestor, opgericht in 2014 door Wiebrand Kout (CTO), heeft een flowbatterij ontwikkeld met waterstof en bromide als actieve materialen. Deze materialen zijn in vrijwel onbeperkte hoeveelheden beschikbaar. De technologie van Elestor maakt het kosteneffectief om duurzame energie langer en op grotere schaal op te slaan dan huidige batterijen kunnen. Naast langdurige energieopslag, genereert de batterij van Elestor waterstof tijdens het laadproces. Dit introduceert nieuwe en unieke mogelijkheden om energieopslag te integreren met waterstofinfrastructuren en elektrolysers.

Met deze investering zal het bedrijf opschalen naar een GigaWatt-productiefaciliteit en de commercialisering van de flowbatterij versnellen. “De investering bewijst dat we het vertrouwen en de steun van deze diverse groep zeer gerespecteerde investeerders hebben. We zijn klaar om precies het soort opslagoplossingen voor hernieuwbare energie te leveren waar de wereld op dit moment om schreeuwt.” aldus Guido Dalessi, CEO van Elestor.

“Invest-NL is blij om deel uit te maken van een consortium van gerenommeerde cleantech investeerders. Het langdurig en kosten-efficiënt opslaan van elektriciteit is cruciaal voor de energietransitie. De waterstofbromide flowbatterij van Elestor, heeft een enorm potentieel om snel op te schalen en zo de Nederlandse transitie naar een carbon neutrale- en circulaire economie te versnellen. Deze investering is een perfect voorbeeld van de Investeringsstrategie van Invest-NL: Het versterken van private investeringsconsortia door het verstrekken van additionele financiering, waarmee ondernemingen in het hart van de energietransitie een grote sprong voorwaarts kunnen maken”, aldus Leo Holwerda, directeur Capital van  Invest-NL.

Invest-NL’s investering in Elestor wordt voor een deel gegarandeerd een InnovFin SME garantie van het European Investment Fund (EIF). Deze garantie stelt Invest-NL in staat om aantrekkelijke financieringsoplossingen te bieden voor innovatieve Europese start- en scale-ups.

Share Button