AMPYR Solar Europe verzekert €200 miljoen projectfinanciering van Rabobank

AMPYR Solar Europe, een toonaangevende pan-Europese ontwikkelaar van zonne-energieprojecten en onafhankelijke energieproducent (“IPP”), heeft vandaag aangekondigd dat het een projectfinancieringsfaciliteit van €200 miljoen heeft afgesloten met Rabobank. Dit stelt AMPYR Solar Europe in staat om 350MWp aan zonne-energieprojecten in heel Europa te bouwen en te exploiteren. De faciliteit zal direct ingezet worden om drie zonne-energieprojecten in Nederland te financieren;, later dit jaar zullen er meer projecten volgen.

Deze projectfinancieringsfaciliteit markeert een belangrijke stap voorwaarts in de missie van AMPYR Solar Europe om een van de toonaangevende IPP’s in Europa te worden, omdat het hiermee sinds de oprichting in 2021, haar eerste zonne-energieprojecten in Nederland kan realiseren. De faciliteit kan worden gebruikt voor het financieren van zonneparken in heel Europa, met een focus op de kernmarkt van AMPYR Solar Europe in zowel Duitsland als Nederland.

Dhruv Menon, de Chief Financial Officer van AMPYR Solar Europe , benadrukte het belang van de samenwerking met Rabobank: “Het is van groot belang voor ons om een partner zoals Rabobank te vinden. We hebben een toonaangevende speler nodig in projectfinanciering die goed aanvoelt wat de behoeften zijn van de lokale gemeenschappen die deelnemen aan de energietransitie. Dankzij Rabobanks unieke combinatie van wereldwijde expertise en tegelijkertijd lokale aanwezigheid kunnen we op maat gemaakte samenwerkingsovereenkomsten bieden aan lokale gemeenschappen en lokale coöperaties.”

Alexander Koeman, Managing Director van AMPYR Solar Europe Nederland, merkt op “ Deze financieringsfaciliteit stelt AMPYR Solar Europe in staat te starten met de bouw van onze eerste portfolio zonne-energieprojecten in Nederland. Dit helpt ons onze lange-termijn plannen te versnellen qua portfoliogroei in het bijzonder en qua energie transitie in het algemeen.”

De eerste drie (door SolarEnergyWorks en NaGa Solar Nederland ontwikkelde) te bouwen projecten bevinden zich in Echt-Susteren, Tinte en Venray. De bouwwerkzaamheden zullen binnenkort aanvangen, waarbij de commerciële operationele datum (“COD”) voor alle drie de projecten naar verwachting in het eerste kwartaal van 2024 zal zijn.

Tijdens het proces werd Rabobank vertegenwoordigd door Pieter Plantinga, Executive Director Project Finance. Hij merkte op dat dit een bijzondere inspanning op het gebied van structurering was: “De financiering stelt AMPYR Solar Europe in staat om een portfolio op te bouwen met volledig eigen projecten, evenals projecten waar de gemeenschap aan deelneemt. Dit is in lijn met de ambities van Rabobank, omdat het lokale gemeenschappen in staat stelt om een rol te spelen bij het bevorderen van de energietransitie”.

Het advocatenkantoor Osborne Clarke verleende juridische ondersteuning aan AMPYR Solar Europe, terwijl Rabobank werd vertegenwoordigd door Clifford Chance.

Naast de te bouwen projecten heeft AMPYR Solar Europe een portfolio te ontwikkelen projecten van meer dan 1 GWp in Nederland en inclusief Duitsland en het Verenigd Koninkrijk een algehele project ontwikkel portfolio van meer dan 6 GWp.

Share Button