Toonaangevende grootschalige mycoproteïne-producent ENOUGH haalt € 40 miljoen groeifinanciering op

Bron
ENOUGH

ENOUGH – een Nederlandse startup in de voedingstechnologie die pioniert met grootschalige duurzame eiwitproductie – heeft € 40 miljoen aan groeifinanciering opgehaald, mede geleid door het World Fund, Europa’s toonaangevende klimaattechnologie VC, en de toonaangevende voedseltechnologie-investeerder CPT Capital, die zijn steun aan het bedrijf heeft voortgezet. Andere eerdere investeerders, waaronder AXA IM Alts via het Axa Impact Fund, HAL Investments via 280ppm, Onassis Group via Olympic Investments Inc, Tailored Solutions en Scottish Enterprise volgden ook. 

Opgericht in 2015, met de missie om te voldoen aan de groeiende vraag naar duurzame eiwitten in de wereld, produceert ENOUGH ABUNDA® mycoproteïne, fermentatie product op basis van hernieuwbare grondstoffen om op grote schaal alternatieve ingrediënteneiwitten te produceren. Dit transformerende ingrediënt zal worden gebruikt in alternatieve vlees- en zuivelproducten die worden verkocht in toonaangevende supermarkten en fastfoodmerken over de hele wereld via een reeks partnerschappen, zoals M&S en Unilever.

Het vermogen om diëten over de hele wereld te transformeren

Om een duurzaam en gezond dieet voor onze groeiende bevolking veilig te stellen, is het produceren van grote hoeveelheden duurzame eiwitten een van ’s werelds meest urgente prioriteiten. De wereldwijde vleesindustrie is verantwoordelijk voor bijna 15%  van alle broeikasgasemissies, terwijl het ook een van de grootste bronnen van methaan en oorzaken van ontbossing is. Tegelijkertijd is de interesse en vraag naar plantaardig voedsel de afgelopen jaren aanzienlijk toegenomen – onderzoek van BCG voorspelt dat de markt voor alternatieve eiwitten in 2035 $ 290 miljard zal bereiken, waarbij ten minste 10% van eiwitten zoals vlees, eieren, zuivel en zeevruchten die over de hele wereld worden gegeten, afkomstig is van alternatieve bronnen. De huidige oplossingen kunnen echter alleen kleinschalig worden toegepast, en zijn duurder en ontoegankelijk voor de brede markt.

ENOUGH heeft een baanbrekende technologie ontwikkeld die grootschalige duurzame eiwitproductie mogelijk maakt door een essentieel eiwitingrediënt te creëren om alternatieve vleesproducten over de hele wereld mogelijk te maken. Het kenmerkende mycoproteïne wordt gemaakt door schimmels te voeden met suikers uit duurzaam geproduceerd graan dat vervolgens wordt gefermenteerd op een vergelijkbare manier als bier of wijn. Dit creëert ABUNDA – een voedingsmiddel dat rijk is aan eiwitten en vezels. Het bevat alle negen essentiële aminozuren en, cruciaal, een neutrale smaak en vleesachtige textuur heeft die kan worden gebruikt om plantaardig vlees, vis en zuivelproducten te maken. ABUNDA is tot 15 keer efficiënter dan eiwitten uit rundvlees dankzij ENOUGH’s gepatenteerde technologie en zero-waste productie – met tot 93% minder water, 97% minder grondstoffen en 97% minder CO2-uitstoot dan eiwit uit rundvlees, waardoor het ook betaalbaarder is om te produceren.

Dit maakt ENOUGH de toonaangevende speler om op grote schaal duurzame eiwitten te produceren, waardoor het kan samenwerken met merken en white-label fabrikanten die retail- foodservice- en fastfoodmerken bedienen bij het uitbreiden van hun plantaardige productassortiment. De Europese pluimveeverwerker Plukon Food Group, die niet-dierlijke kip- en vleesproducten ontwikkelt die vergelijkbaar zijn met zijn traditionele assortiment, is erg enthousiast om aan de slag te gaan met mycoproteïne as ingrediënt.

Een circulair systeem om duurzame eiwitten te creëren

ENOUGH opende onlangs een eerste eiwitfabriek in zijn soort in Sas van Gent, Nederland, om ABUNDA op grote schaal te creëren. De fabriek bevindt zich naast een Cargill-faciliteit die zorgt voor de meest efficiënte grondstof en de zero-waste-strategie van het product van ENOUGH mogelijk maakt. In eerste instantie zal de fabriek 10.000 ton ABUNDA per jaar produceren, met plannen om de capaciteit op te schalen naar meer dan 60.000 ton per jaar – het equivalent van het gewicht van een koe aan eiwit elke twee minuten.

Het is deze efficiënte en schaalbare technologie, gecombineerd met een zero-waste aanpak, die Europa’s grootste klimaatinvesteerder aantrok om ENOUGH te steunen. Het World Fund ondersteunt ondernemers die klimaat technologische oplossingen bouwen die het potentieel hebben om elk jaar aanzienlijke hoeveelheden CO2 te besparen.

De nieuwe groeifinanciering brengt het totale door ENOUGH opgehaalde kapitaal op ruim €95 miljoen. Dit zal het bedrijf in staat stellen om de capaciteit in de fabriek in Nederland op te schalen om aan de groeiende vraag van klanten naar ABUNDA-mycoproteïne te voldoen. De teams in Glasgow, Londen en Sas van Gent worden eveneens uitgebreid. Het bedrijf streeft ernaar om tegen 2032 cumulatief meer dan een miljoen ton ABUNDA te produceren, het equivalent van 5 miljoen koeien of meer dan 1 miljard kippen, om een groeiende wereldbevolking te voeden en de niet-duurzame impact van traditionele eiwitteelt aan te pakken.

Jim Laird, oprichter en CEO van ENOUGH: “ENOUGH heeft de afgelopen jaren grote stappen gezet om onze nieuwe fabriek in Nederland te lanceren en op te schalen om met klanten in het Verenigd Koninkrijk en Europa te werken. Met deze nieuwe financiering zullen we die groei versnellen. De alternatieve eiwitmarkt is een kans van meerdere miljarden dollars, en de ethische- en milieuredenen om niet-dierlijke eiwitbronnen te omarmen zijn urgenter dan ooit. We zijn verheugd om deze voedselrevolutie te leiden met ons gepatenteerde ABUNDA mycoproteïne. We zijn eveneens verheugd om onze nieuwe investeerders World Fund te verwelkomen en kijken ernaar uit om nauw met hen samen te werken aan de volgende groeifase voor ENOUGH.”

Craig Douglas, Founding Partner bij World Fund, zei: “We zijn verheugd om ENOUGH te ondersteunen terwijl ze opschalen om de wereldleider in duurzame eiwitten te worden. Het bedrijf pakt cruciale knelpunten aan bij het creëren van duurzame eiwitten, terwijl het minder hulpbronnen gebruikt en een zero-waste proces handhaaft, waardoor ENOUGH een lagere koolstofvoetafdruk heeft in vergelijking met andere plantaardige eiwitbronnen, terwijl het op schaal produceert en leveringszekerheid biedt aan een groeiende markt. Het helpt dat de producten met ABUNDA ook heerlijk zijn. Het werk van ENOUGH heeft het potentieel om voedselschaarste te helpen bestrijden, het gebruik van hulpbronnen in de voedingsindustrie te verminderen en de uitstoot op wereldwijde schaal te verminderen en we kijken ernaar uit om met Jim en het team samen te werken om hen te helpen dit te bereiken.”

Harry Kalms, CPT Capital, zei: “We zijn verheugd om het ENOUGH-team te blijven ondersteunen bij het leveren van hoogwaardige, alternatieve eiwitoplossingen die verandering in het wereldwijde voedselsysteem ondersteunen. Sinds onze eerste investering 5 jaar geleden heeft ENOUGH zich onderscheiden als een bedrijf dat klaar is om een betekenisvolle positieve impact te hebben op het huidige niet-duurzame voedselsysteem. Nu, met de voltooiing van hun eerste industriële productiefaciliteit en deze groeifinancieringsronde, maakt ENOUGH gebruik van zijn sterke fundamenten om een nieuwe fase van grootschalige commercialisering in te gaan.”

Niels van Gestel, CCO van Plukon Food Group: “Je ziet het verschil nauwelijks tussen onze niet-dierlijke kip met ABUNDA en traditionele kip.”

Share Button