€140 miljoen voor EIT InnoEnergy in onderhandse kapitaalronde

EIT InnoEnergy, de drijvende kracht achter innovatie in duurzame energie, heeft vandaag de succesvolle voltooiing van een onderhandse kapitaalronde van ruim €140 miljoen bekendgemaakt. Investeerders in deze ronde zijn nieuwe strategische spelers (Societe Generale, Santander CIB, PULSE – CMA CGM Energy Fund, Renault Group, Stena Recycling en NIIT), en bestaande aandeelhouders (Siemens Financial Services, Schneider Electric, Capgemini, Volkswagen Group, ING, Koolen Industries, GROUPE IDEC en Engie).

De opbrengsten worden gebruikt voor het vergroten van de instroom van nieuwe investeringen en het begeleiden van de huidige ruim 200 portfoliobedrijven bij hun groei. Daarnaast worden er nieuwe industriële bedrijven opgericht in nu nog moeilijk te verduurzamen sectoren, en gaat een deel naar het benutten van kansen die ontstaan door nieuwe regelgevende kaders en de voorgenomen uitbreiding in de Verenigde Staten. InnoEnergy zal hierdoor nog beter gepositioneerd zijn om bij te dragen aan de ambitie van Europa om tegen 2050 klimaat neutraal te zijn.

InnoEnergy richt zich op innovatieve technologieën voor de energietransitie, die doorgaans aanzienlijke kapitaalinvesteringen vereisen. InnoEnergy versnelt, verlaagt risico’s en versterkt businessmodellen via haar unieke en vertrouwde ecosysteem met meer dan 1200 partners. Het ecosysteem, opgebouwd sinds 2010, omvat industriële spelers, investeerders (zowel publiek als privaat), academische instellingen, onderzoekscentra en overheidsinstanties. InnoEnergy ondersteunt innovaties gedurende hun volledige levenscyclus (van vroege fase tot industriële schaal), met een alles-in-één model. (Investering, kennis en relevant netwerk).

Op dit moment heeft InnoEnergy een portefeuille van meer dan 200 bedrijven, waarvan er drie een waardering hebben van meer dan €1 miljard. Naar verwachting zullen deze 200 bedrijven in 2030 €110 miljard omzet genereren en cumulatief 2,1 gigaton CO2 besparen. Deze bedrijven hebben tot op heden €9.7 miljard aan investeringen opgehaald.

De doelstellingen van de onderhandse kapitaalronde zijn behaald. Nieuwe strategische spelers hebben zich aangesloten bij InnoEnergy’s indrukwekkende aandeelhoudersbestand, verschillende bestaande aandeelhouders hebben opnieuw geïnvesteerd, en samen hebben we voldoende nieuwe financiële middelen veiliggesteld om onze impact blijvend te verdubbelen. De versnelde

energietransitie in Europa en de wereld, samen met een grotere ambitie voor her-industrialisatie in het westen, bieden unieke kansen voor InnoEnergy, haar portfoliobedrijven en onze vertrouwde ecosysteempartners. We zijn klaar voor de weg die voor ons ligt. Sinds 2010 zijn we op een missie, en we zullen resultaten blijven leveren.” , aldus Jacob Ruiter, CEO van EIT InnoEnergy Benelux

Mark Weustink, Hoofd Sustainable Investments bij aandeelhouder ING, voegt toe: “Onze samenwerking met EIT InnoEnergy past in onze strategie om de energietransitie op pan-Europees niveau te versnellen. InnoEnergy ondersteunt met succes innovatieve start-ups en scale-ups bij hun groeiambities door financiële, strategische en operationele ondersteuning te bieden. Het ecosysteem stelt ook portfoliobedrijven, investeerders, universiteiten en EU-beleidsmakers in staat kennis te delen. Via InnoEnergy zijn duurzame bedrijven in staat om een aanzienlijke bijdrage te leveren aan de decarbonisatie van Europa, waaronder ook het opschalen van batterijen en het ontwikkelen van oplossingen voor bedrijfstakken waar de verduurzaming moeilijk verloopt, zoals de staalindustrie. Wij geloven sterk in InnoEnergy en zijn ecosysteem. ING was in 2021 de eerste financiële instelling die aandeelhouder werd van InnoEnergy. Met onze nieuwe investering in deze kapitaalronde laten wij zien dat wij onze relatie met InnoEnergy verder willen versterken en intensiveren, om zo bij te dragen aan het versnellen van de energietransitie in Europa.”

Kees Koolen, CEO, Koolen Industries: “Onze missie bij Koolen Industries is om schone energie het nieuwe normaal te maken voor iedereen. Betaalbaar. Bereikbaar. Beschikbaar. We delen deze missie met EIT InnoEnergy en zijn dan ook trots op onze hernieuwde investering. We zullen onze samenwerking voortzetten om de energietransitie verder te versnellen door vroeg te investeren in cruciale innovaties en de waarde te maximaliseren terwijl de start-ups die we ondersteunen hun weg naar commercieel succes versnellen.”

Over EIT InnoEnergy

EIT InnoEnergy is actief in het hart van de energietransitie en is de drijvende kracht voor het versnellen van innovaties op het gebied van duurzame energie. Het levert de technologie, bedrijfsmodel innovatie en vaardigheden die vereist zijn om de green deal en de de-carbonisatie doelstellingen van Europa te versnellen en tegelijkertijd de energiezekerheid te verbeteren.

EIT InnoEnergy, dat wereldwijd erkend wordt als de meest actieve investeerder in schone technologie in 2022 door Pitchbook en in 2023 door Sifted genoemd wordt als een van de 10 meest actieve deeptech investeerders, ondersteunt innovaties op veel verschillende gebieden, zoals onder andere energieopslag, transport en mobiliteit, hernieuwbare energiebronnen, energie-efficiëntie, moeilijk te decarboniseren sectoren, slimme energie-netwerken en duurzame gebouwen en steden

EIT InnoEnergy is de drijvende kracht achter drie strategische Europese initiatieven waaronder de European Battery Alliance (EBA), de European Green Hydrogen Acceleration Center (EGHAC) en de European Solar Photovoltaic Industry Alliance (ESIA).

EIT InnoEnergy werd opgericht in 2010 en wordt ondersteund door het Europees Instituut voor Innovatie en Technologie (EIT), een onafhankelijk orgaan van de EU dat in 2008 werd opgericht om innovatie en ondernemerschap in heel Europa te stimuleren. Sinds de oprichting heeft EIT InnoEnergy meer dan 7.000 start-ups doorgelicht, meer dan 300 producten op de markt gebracht en toezicht gehouden op het indienen van meer dan 370 octrooiaanvragen door haar portfolio bedrijven. Inmiddels heeft EIT InnoEnergy een sterk team van ruim 200 personeelsleden verdeeld over kantoren in heel Europa en in Boston, VS.

Share Button