ABN AMRO registreert eerste digitale groene obligatie op de publieke blockchain

Bron
ABN AMRO

ABN AMRO heeft als eerste Nederlandse bank een digitale groene obligatie geregistreerd op de publieke blockchain. Met de innovatieve obligatie haalde Vesteda EUR 5 miljoen op bij DekaBank. De opbrengst van de transactie zal gebruikt worden voor de (her)financiering van Groene Activa, in lijn met het Green Finance Framework van Vesteda.

Het opstellen, plaatsen en documenteren van de obligatie was een volledig digitaal proces, waarbij het eigenaarschap op de blockchain is vastgelegd in de vorm van tokens die de investeerder kreeg na betaling voor de obligatie. ABN AMRO bewaart en beveiligt de unieke sleutel van de digitale portemonnee voor de investeerder die toegang geeft tot de digitale obligatie. ABN AMRO is hiermee in staat digitale custody aan te bieden voor institutionele klanten.

ABN AMRO heeft al ervaring opgedaan op het gebied van digitale obligaties, onder andere door middel van het kopen en verkopen van een digitale obligatie van de Europese Investment Bank (EIB) en het plaatsen van een digitale obligatie voor APOC (een mkb-klant van de bank). Met de transactie voor Vesteda heeft ABN AMRO opnieuw verdere stappen gezet in de ontwikkeling van haar digitale propositie.

Frits Vervoort, Chief Financial Officer van Vesteda: “Voor Vesteda was het een leerzame ervaring om een digitale groene obligatie op de publieke blockchain uit te geven. We hebben waardevolle ervaring en kennis opgedaan over hoe blockchain ons kan helpen financiering op te halen, en de bijbehorende voordelen. We zijn ABN AMRO dankbaar voor het arrangeren van de transactie en DekaBank voor het vertrouwen dat ze in Vesteda hebben gesteld.”

Olivier Aartsen, ABN AMRO Hoofd Debt Capital Markets (DCM): “Bij ABN AMRO zijn we zeer blij met deze digitale obligatie voor Vesteda, en met de financiering die DekaBank op deze wijze versterkt. We hebben prettig samengewerkt met de teams van Vesteda en DekaBank. We blijven andere klanten en investeerders adviseren op dit gebied en we streven ernaar om in de toekomst meerdere digitale obligatie uitgiftes te kunnen begeleiden.”

Voor deze uitgifte heeft ABN AMRO de diensten van Tokeny en Fireblocks ingeschakeld voor de digitale wallet. Juridische diensten werden verleend door Allen & Overy en Clifford Chance.

Share Button