Soly haalt €30M op voor verdere uitbreiding

Bron
Soly

Soly – een van de toonaangevende internationale zonne-energiebedrijven – kondigde vandaag aan dat het met succes een investering van in totaal €30M heeft afgesloten. Met het kapitaal van deze ronde kan het bedrijf uitbreiden naar een groot aantal nieuwe landen – waaronder Italië, Spanje, Frankrijk en Scandinavië – en een breed scala aan innovatieve energiediensten aanbieden. De kapitaalverhoging werd geleid door het internationale klimaat venture capital bedrijf ArcTern Ventures in samenwerking met het Amerikaanse Fifth Wall, de grootste vermogensbeheerder die zich richt op het verbeteren, toekomstbestendig maken en koolstofvrij maken van de huidige gebouwde wereld. Bestaande investeerders Shell Ventures & het pensioenfonds ABP completeerden de ronde.

“Met Soly is het onze missie om zonne-energie beschikbaar te maken voor iedereen. Deze investering zal ons helpen om meer mensen en bedrijven, in nog meer landen, over te laten stappen op duurzame en betaalbare energie”, zegt Patrick van der Meulen, CEO en medeoprichter van Soly. “Ik ben enorm trots op de prestaties van ons team en het vertrouwen van onze klanten in de afgelopen tien jaar. Ik ben erg blij met deze impactgerichte partners.”

“Soly’s veelomvattende multi-productaanpak en hun geweldige klanten- en installateursplatforms, in combinatie met hun bewezen vermogen om nieuwe regio’s te betreden met kapitaal- en tijdsefficiëntie, positioneren het bedrijf op een unieke manier om een nutsbedrijf van de toekomst te worden in Europa”, deelde Miguel Nigorra, een partner en het hoofd van Europa voor Fifth Wall, mee. “Alleen al in Europa vertegenwoordigt de markt voor zonne-energie een kans van meer dan €3,2 biljoen. We kijken ernaar uit om samen te werken met Patrick, Milan en hun marktleidende team – terwijl ze hun volgende fase van transformationele groei ingaan.”

Mira Inbar, ArcTern Ventures: “Als we zinvolle vooruitgang willen boeken op het gebied van klimaatverandering, dan moeten huizen massaal worden geëlektrificeerd voor de energietransitie. Soly is het enige echt digitale platform voor de verkoop van zonne-energie in Europa, met een overtuigende rendabiliteit per eenheid en een indrukwekkende groei in meerdere landen. Soly is uniek gepositioneerd om leider te worden op het gebied van elektrificatie van woningen in Europa en we vinden het geweldig om hen te begeleiden op deze groeireis.”

Utility van de toekomst

Milan van der Meulen, medeoprichter, legt uit: “De energietransitie draait al lang niet meer alleen om het opwekken van energie. In de komende fase zullen zowel het voorspellen als het beheren van duurzame energie cruciaal zijn. In 2023 lanceerden we ons energiebeheersysteem voor thuis: het Soly Brain®. Het is gebaseerd op ons dynamische energiecontract en stuurt op intelligente wijze onder andere zonnepanelen, thuisbatterijen en oplaadstations aan om een extra verdienmodel voor de eindgebruiker te creëren. Uiteindelijk zullen we onze gebruikers bundelen in een Virtuele Energiecentrale om het energienetwerk actief te balanceren en nieuwe diensten aan te bieden. In 2024 installeren we de eerste energienetwerken in Nederland & Duitsland.”

Sterke groei ondanks een uitdagende markt

De overgang van fossiele energie naar decentrale & duurzame energie wordt gekenmerkt door exponentiële groei, maar ook door grillige marktomstandigheden. Gedreven door extreem hoge energieprijzen groeide de Europese zonne-energiemarkt met 40 procent in 2022, in het laatste deel van 2023 daalde de marktvraag sterk. Mede dankzij zijn snelle internationale expansie, nieuwe producten en eigen softwareplatform verdrievoudigde Soly zijn omzet in 2023 ten opzichte van 2022. Soly is actief in Nederland, België, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Zuid-Afrika en verkoopt en verhuurt zonne-energiesystemen, batterijen en laadstations.

Share Button