DOEN participaties & NETZSCH investeren in Nederlandse start-up Veridis om Europese plastic recycling doelstellingen te realiseren

Partner

Investeerder NETZSCH en impact investeerder DOEN Participaties investeren in Veridis om MADSCAN naar de markt te brengen. Deze financiering zal Veridis in 2024 en 2025 gebruiken om klant pilots te draaien met hun innovatieve MADSCAN-technologie. Eerst in Nederland en Duitsland, twee van de meest ontwikkelde kunststof recycling industrieën in Europa. Vervolgens zal het bedrijf het MADSCAN (eco)systeem in Europa uitrollen, waarmee het de visie van een gestandaardiseerde kwaliteitscontrole voor de Europese plastic recycling industrie wil realiseren.  

Wat is Veridis MADSCAN?

MADSCAN is een nieuwe thermische analysetechnologie, wat betekent dat het de manieren meet waarop verschillende soorten plastic smelten en opnieuw kristalliseren. Elk type plastic heeft een unieke thermische ‘vingerafdruk’ en MADSCAN meet deze nauwkeurig door de thermische veranderingen te volgen bij het verwarmen en koelen van een sample gerecycled plastic. Zo kan Veridis recyclingbedrijven precies vertellen welke soorten kunststoffen er in hun batches zitten.

Jeroen Glansdorp, CEO Veridis: “We zijn ontzettend blij dat we met NETZSCH en DOEN Participaties ons bedrijf en onze MADSCAN-technologie naar de volgende fase kunnen brengen. Samen bouwen we een oplossing om hoogwaardige plastic recycling te versnellen!”

Waarom is Veridis MADSCAN zo uniek?

Met bestaande thermische analysetechnieken is het vrijwel onmogelijk om grote representatieve plastic samples te analyseren. Dit komt doordat hitte moeilijk een grotere hoeveelheid materiaal gelijkmatig laat smelten. Ter illustratie: wanneer je bevroren eten, bijvoorbeeld kip, in een oven verhit verbrandt de buitenkant verbranden terwijl de binnenkant bevroren blijft. Warmte wordt niet goed overgedragen door een groot stuk materiaal Vanwege dit probleem is het normaliter alleen mogelijk om plastic samples van 20-50 milligram per keer te meten. Een analyse op deze schaal is daarna niet representatief om goed inzicht te geven in standaard plastic recycling batches van meer dan een ton.

Veridis is het eerste bedrijf dat hier een oplossing voor heeft gevonden. Ter vergelijking, MADSCAN kan nu al tot 30 gram per sample (een toename van 10.000x) analyseren en de commerciële systemen welke worden ontwikkeld na de pilots zullen zelfs 50 tot 500(!) gram per monster (een toename van 100.000x) kunnen analyseren. Deze enorme sprong in schaalbaarheid maakt het mogelijk om de samenstelling en kwaliteit van grote hoeveelheden gerecyclede kunststoffen representatief en betrouwbaar te meten. Hierdoor kunnen betere kwaliteitsgaranties gegeven worden aan producenten van plastic producten, zodat zij met vol vertrouwen recyclaat kunnen gebruiken om aan de ambitieuze recycling doelen en wetgeving kunnen voldoen. Meten is weten!

Er staat veel op het spel!

25% recyclaat in al onze plastic verpakkingen in 2027 in Nederland en 30% EU-breed in 2030, dat is wat de nieuwe Europese PPWD wetgeving voorschrijft. Op het moment schommelt dit nog steeds rond de 2% omdat kunstoffen van elkaar verschillen. Er zijn 250+ plasticsoorten welke NIET samen kunnen worden gerecycled. Flexibele voedselverpakkingen (LDPE) en stevige shampooflessen (HDPE) eindigen in dezelfde (plastic) bak, maar bijvoorbeeld een Snickers verpakking en een frisdrankfles kunnen niet worden samengesmolten tot een nieuwe fles. De vraag is dus, hoe goed meten en weten we hoe effectief we onze miljoenen tonnen gemengd plastic afval per jaar scheiden? Het antwoord: Nauwelijks, en daar gaat Veridis verandering in brengen.

Het is… complex

Het recyclen van plastic vereist veel complexe stappen om een nieuw hoogwaardig en veilig product te maken. Precies meten wat we inzamelen en bij elke stap recyclen is een uitdaging en bestaande analysetechnieken zijn gewoonweg niet gebouwd om (gemengde) kunststoffen op zo’n ambitieuze, grote schaal te analyseren. ‘S werelds grootste merken hebben grote recycling beloften gemaakt en binnen Europa wordt het gebruiken van recyclaat in producten een verplichting. Een oplossing voor dit probleem is dus cruciaal. Hoe sneller, hoe beter!

Foto: De oprichters van Veridis: Oprichter Nigel Visser (links), CEO Jeroen Glansdorp (midden) en CTO Floris Gerritsen (rechts)

 

Share Button