Gasunie geeft € 500 miljoen groene obligatie uit met een looptijd van 20 jaar

Bron
Gasunie

Gasunie geeft een € 500 miljoen groene obligatie uit met een looptijd van 20 jaar

• De scherpst geprijsde 20-jarige Green tranche tot nu toe in 2024 op de markt gebracht

• Hoogste absolute vraag en laagste nieuwe emissieconcessie ooit voor een Gasunie-obligatie\

Gasunie CFO Janneke Hermes: “Het jaar 2024 markeert een versnelling in de bouw van projecten in ons ambitieuze investeringsprogramma voor de energietransitie. De schop gaat de grond in voor het eerste Nederlandse grootschalige CO2-transport- en opslagsysteem en voor het eerste deel van het Nederlandse nationale waterstofnetwerk. Langetermijnprojecten die kunnen bijdragen aan het vermijden van vele megatonnen aan CO2-emissies.”

De nieuwe Gasunie-obligatie is pas de zesde 20-jarige bedrijfs-EUR-tranche die tot nu toe in 2024 op de EUR-bedrijfsobligatiemarkt is uitgegeven. Niet eerder heeft Gasunie een obligatie met zo’n lange looptijd uitgegeven. In lijn met het Green Financing Framework van Gasunie worden de opbrengsten geïnvesteerd in groene projecten in Nederland en Duitsland, waaronder transportnetten voor hernieuwbare en CO2-emissiearme gassen zoals waterstof, opslag van waterstof, transport en opslag van CO2 en transport van warmte.

Details over deze projecten en het projectselectieproces zijn uiteengezet in het Green Financing Framework van Gasunie, waarvoor ISS ESG een Second Party Opinion heeft verstrekt. In 2023 was Gasunie de eerste gastransportnetbeheerder in de eurozone die een Green Bond uitgaf, waarmee het totale bedrag aan groen kapitaal dat nu is opgehaald om de energietransitie te financieren op € 800 miljoen is uitgekomen. Het Framework en de Second Party Opinion zijn te vinden op de website van Gasunie.

De transactie werd ondersteund door BNP Paribas, ING, NatWest en Rabobank als joint lead managers. De Brauw Blackstone Westbroek en Allen & Overy verleenden juridische bijstand.

Share Button