Infinity Recycling’s impactfonds sluit boven target, plastic circulariteit een stap dichterbij

Infinity Recycling (“IRC”), een groeikapitaalplatform dat investeert in oplossingen voor de circulaire economie, is verheugd de succesvolle afsluiting aan te kondigen van zijn Circular Plastics Fund I SCSp (“CPF”). De final close overtrof de doelstelling van het fonds van €150 miljoen, met een totaal van € 175 miljoen aan toegezegd kapitaal van institutionele investeerders en waardeketenpartners van over de hele wereld, waardoor het een unieke positie inneemt als versneller in de overgang naar een circulaire economie.

IRC heeft het voorrecht gehad om een indrukwekkende groep institutionele beleggers te verwelkomen sinds de laatste sluiting van het fonds in december 2024, waaronder de Nederlandse verzekeringsgroep ASR , de Deense filantropische vereniging Realdania , ING Sustainable Investments , de duurzame investeringstak van ING , de Deense investerings- en houdstermaatschappij KIRKBI , en het impact-investeringsinitiatief van het Zwitserse bedrijf Après-demain .

Het CPF, een ‘donkergroen’ impactfonds volgens artikel 9 van de EU Sustainable Finance Disclosure Regulation, is opgericht om de overgang van de wereld naar een circulaire economie van materialen te helpen versnellen. Het doet dit door geavanceerde recyclingtechnologieën te ondersteunen bij het opschalen van hun technologie en het versterken van hun zakelijke proposities. De enorm succesvolle fondsenwerving getuigt van het groeiende enthousiasme onder institutionele beleggers voor impactvolle investeringsmogelijkheden in de circulaire economie.

Deze belangrijke mijlpaal voor IRC valt samen met de recente goedkeuring van de Europese Verordening Verpakking en Verpakkingsafval (‘PPWR’), die zelf de weg vrijmaakt om geavanceerde recycling als recycling aan te merken. Door restafvalstromen te valoriseren tot primaire grondstoffen voor de productie van nieuwe materialen, spelen de CPF-investeringen een cruciale rol in het bevorderen van duurzaamheid en het koolstofvrij maken van de chemische industrie.

Tot op heden heeft het CPF een aanzienlijke impuls gekregen, met investeringen in vijf bedrijven in portefeuille (Pryme N.V., Itero Technologies Limited, Clariter S.A., DePoly S.A. en Ioniqa B.V.) voor een bedrag van meer dan EUR 45 miljoen en met een sterke pijplijn aan transacties. IRC’s unieke vermogen om zowel kapitaal als operationele expertise te leveren heeft waardecreatie op lange termijn mogelijk gemaakt, waarbij veelbelovende rendementen zijn gegenereerd en tegelijkertijd een tastbare impact op duurzaamheid is gerealiseerd.

Jan Willem Muller, Managing Partner bij Infinity Recycling: “De ondersteuning van nieuwe technologieën en de opschaling ervan is van het grootste belang om extra kapitaal op de markt te brengen en de overgang naar een circulaire economie te ondersteunen. Door innovatie en schaalbaarheid te stimuleren, ontsluiten we het potentieel voor grotere investeringen en versnellen we onze collectieve reis naar een duurzamere toekomst.”

Jeroen Kelder. Managing Partner bij Infinity Recycling: “De sterke interesse van institutionele beleggers, die graag een impact willen maken op het milieu, is een duidelijke bekrachtiging van onze missie: het katalyseren van de overgang van de wereld naar een circulaire economie van materialen. We zijn dankbaar voor het vertrouwen van de Limited Partners in onze unieke investeringsfocus en kwaliteit van uitvoering.”

Foto: Verwerkingsfabriek in de haven van Rotterdam van CPF’s portfoliobedrijf Pryme N.V.

Share Button