Climate tech startup Cawa haalt 500K op voor Transparante Infrastructuur voor Carbon Credits

Bron
Cawa

Cawa, een API infrastructuur die carbon accounting en ESG platforms in staat stelt transparente, hoge kwaliteit carbon credits te verkopen, heeft 500K opgehaald in een nieuwe financieringsronde. De financieringsronde werd geleid door Shamrock Ventures, een venture capital fonds gespecialiseerd in investeringen voor duurzame technologie, en ondersteund door Golden Egg Capital en ervaren angel investeerders.

Cawa komt op een cruciaal moment voor de vrijwillige koolstofmarkt (de VCM). Om de Parijs-doelen te halen, moet er op grote schaal worden geïnvesteerd in klimaatprojecten zoals het aanplanten van bossen en andere carbon removal projecten. De VCM zorgt ervoor dat projectontwikkelaars deze projecten gefinancierd kunnen krijgen, doordat bedrijven carbon credits van deze projecten kunnen inkopen. De markt heeft alleen ook een vertrouwensprobleem, zoals te lezen in verschillende artikelen over klimaatprojecten die hun beloften niet nakomen of waarvan de financiering in verkeerde handen terechtkomt. Dit weerhoudt bedrijven ervan om klimaatprojecten via de VCM te financieren.

Om meer bedrijven klimaatprojecten te laten funden, adresseert Cawa drie belangrijke problemen op in de vrijwillige koolstofmarkt. Ten eerste is de markt zeer intransparant; tot wel 85% van de klimaatfinanciering van bedrijven eindigt niet bij het klimaatproject maar bij tussenhandelaren. Daarnaast bestaan er veel projecten, waarvan de carbon credits niet daadwerkelijk garant staan voor 1 ton CO2 verwijderd of gereduceerd. Als laatste is het voor bedrijven lastig om op een transparante manier te communiceren over hun bijdragen aan het klimaat door het kopen van carbon credits.

Het API platform van Cawa maakt het mogelijk voor platforms en bedrijven om het kopen van transparante, hoge kwaliteit carbon credits te integreren. De APIs bieden daarnaast de mogelijkheid om elke transactie van carbon credits te koppelen aan individuele klanten, werknemers of andere stakeholders. Deze partijen kunnen daardoor volledig inzicht krijgen in de impact van deze bijdragen.

Het ervaren team van Cawa heeft meer dan 10 jaar ervaring in klimaattechnologie en de VCM en meer dan 20 jaar ervaring in het ontwikkelen van software platforms. Platforms in Nederland, het Verenigd Koninkrijk, Denemarken en Spanje maken al gebruik van de Cawa APIs.

Kees van Santen, co-founder van Cawa benadrukt: “Deze financieringsronde laat zien dat investeerders geloven in de noodzaak van een transparante voluntary carbon market met hoge kwaliteit carbon credits. Het doel is om zo veel mogelijk goede klimaatprojecten te helpen ontwikkelen door hen te helpen financieren. Met deze investeringsronde kunnen we nog meer bedrijven helpen om op een verantwoorde manier carbon credits te kopen en klimaatprojecten te helpen ontwikkelen.”

Tommy Hurley, managing partner bij Shamrock Ventures voegt hieraan toe: “Cawa’s unieke software en transparantie is hard nodig om vertrouwen te creëren in de carbon credit markt. We zijn verheugd om Cawa te ondersteunen in hun missie om megatonnen CO2 te helpen verwijderen uit de atmosfeer.”

Over Cawa

Cawa is een software startup die bedrijven toegang geeft tot traceerbare carbon credits. Het platform geeft bedrijven via APIs toegang tot zorgvuldig geselecteerde, hoogwaardige klimaatprojecten. Cawa maakt het voor iedereen mogelijk om de financiering en impact van hun klimaatbijdragen te traceren.

 

 

Share Button