Financiering investeringen in energie en duurzaamheid voor het MKB

Voor u als ondernemer zijn er op het gebied van energie en duurzaamheid specifieke financieringsregelingen en fondsen.  Als u investeert in milieuvriendelijke en energiebesparende bedrijfsmiddelen zijn er fiscale voordelen via de Belastingdienst. Landelijk voert de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland regelingen uit. Regionaal in provincies en lokaal in een aantal grote steden zijn er energiefondsen. Ik zet een aantal mogelijkheden op een rij.

Fiscaal gunstig investeren

Minder belasting betalen en fiscaal gunstig investeren

Voorbeelden financieringsregelingen

1. Hernieuwbare energie

Ben je bezig met innovatieve projecten die leiden tot (additionele) duurzame energieproductie in 2030? Mogelijk kan je gebruik maken van de subsidie Hernieuwbare Energie.

2. Garantie Ondernemingsfinanciering Energie Transitie Financieringsfaciliteit

De regeling ondersteunt ondernemers door de inzet van gebundelde expertise en het verstrekken van risicodragend vermogen in de vorm van achtergestelde leningen.

3. Risico’s dekken aardwarmte

Garantstelling voor ondernemers die investeren in aardwarmteprojecten.

4. Subsidies energie innovatie Topsector Energie

Voor innovaties, die duurzaam en economische groei aan elkaar koppelen, kom je in aanmerking voor subsidies energie-innovatie van de Topsector Energie.

5. Demonstratieregeling Klimaattechnologien en -innovaties in Transport

Met de de regeling DKTI Transport krijg je subsidie voor transportoplossingen met lage of geen CO2 uitstoot. De regeling is bedoeld voor ondernemingen, kennisinstellingen en niet-gouvernementele organisaties.

Financiering via Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) voert regelingen uit op het thema duurzaam met aandacht voor energie en milieu-innovaties, energie besparen en duurzaam energie opwekken.

Duurzaam ondernemen Rijksdienst voor Ondernemend Nederland

Financiering via provinciale en gemeentelijke Energiefondsen

In een aantal grote steden en de meeste provincies zijn er fondsen die zich richten op energietransitie en duurzaamheid. Ze financieren ondernemers via revolverende fondsen met (achtergestelde) leningen en aandelenkapitaal. Provinciale fondsen zijn er in Friesland, Drenthe, Flevoland, Noord-Holland, Utrecht, Overijssel, Gelderland, Brabant en Limburg. Er zijn stadsfondsen in Den Haag, Amsterdam en Utrecht.

Landelijk overzicht met stadsfondsen en provinciale fondsen. Klik op de cirkels voor individuele fondsen: Publieke energiefondsen

Alternatieve financiering, subsidies en overheidsregelingen

Kijk ook op kvk.nl voor overzichten van alternatieve financiering en subsidies en overheidsregelingen

Bert Wams, Adviseur Ondernemersondersteuning Kamer van Koophandel

Share Button