Hoe duurzaamheid een aandeelhouderskwestie werd

Karlijn van Lierop neemt na meer dan negen jaar afscheid van MN Vermogensbeheer. In deze periode heeft zij, als hoofd van de afdeling Verantwoord Beleggen, gepionierd op duurzaamheidsvlak en het thema zien uitgroeien tot een mainstreambegrip in de sector. In een interview blikt Karlijn terug en vooruit op het thema dat haar zo aan het hart gaat: duurzaam beleggen.

Na verschillende functies gericht op duurzaamheid in andere sectoren, koos Karlijn in 2010 voor een baan in de financiële sector bij MN. Haar voorganger, Kris Douma, overtuigde haar er van dat je als institutionele belegger veel invloed kan hebben. Van binnenuit als aandeelhouder het gesprek voeren met bedrijven over maatschappelijke thema’s – dat leek Karlijn wel wat.

In de jaren die volgden, heeft Karlijn een belangrijke rol gespeeld in de ontwikkeling en uitvoering van de ESG-strategie (environmental, social, governance) van MN en zijn opdrachtgevers.

Karlijn maakt binnenkort de overstap naar het internationale BMO Global Asset Management, waar zij in Nederland het ESG-beleid verder gaat vormgeven. Zij vindt het tijd om zich verder te ontwikkelen in een nieuwe omgeving na een mooie periode bij MN en geeft het stokje door aan Krispijn Bertoen, een interne opvolger afkomstig uit haar eigen team.

Hoe werd er 9 jaar geleden door bedrijven en beleggers gekeken naar ESG?

‘’Het stond in de kinderschoenen. In die tijd werd er bijvoorbeeld raar opgekeken als wij tijdens meetings van beursgenoteerde bedrijven in Londen vragen stelden over waterschaarste. We maakten score cards voor beverage companies met hoeveel liter water zij nodig hadden om een liter bier te produceren. Een slechte score zagen wij als een serieus kostenrisico. Over dat soort onderwerpen werd op investor days echter nog helemaal niet gesproken. Nu is dat anders. ESG-vraagstukken zijn tegenwoordig vast onderdeel van die meetings. We kregen overigens al wel vaak te horen van de sustainability-afdeling van een bedrijf dat ze heel blij waren met onze vragen aan hun bestuur. Het werd zo namelijk iets waar aandeelhouders naar vroegen.’’

Lees het volledige interview op de website van MN

Share Button