Impact beleggen – de noodzaak van begripsafbakening

Het is een zootje. Dat kun je wel stellen als het de naamgeving van duurzame financiële producten betreft. Groen, ethisch, verantwoord, sociaal, duurzaam, ESG: bijvoeglijke naamwoorden die de steeds talrijker brochures en studies sieren. Financiële instellingen, beleidsmakers en academici gebruiken zeer uiteenlopende begrippen voor duurzame beleggingsinstrumenten. De nieuwste loot aan de stam is impact investing; beleggingen die gericht zijn op het realiseren van materiële verbeteringen in sociale of ecologische omstandigheden. In een recente studie probeert een groepje wetenschappers helderheid te bewerkstelligen.1)

De nadruk bij impact investing ligt de nadruk op transformatie van de huidige wijze van ondernemen en financieren. In de praktijk blijkt evenwel dat het begrip dikwijls gehanteerd wordt voor allerlei andere beleggingsvormen waarbij op enigerlei wijze aandacht besteed wordt aan sociale en milieu-factoren en ook aan bestuurlijke (governance) aspecten. Dan is het bewerkstelligen van transformatie zelden het doel van de beleggingen, wat betekent dat er volgens de auteurs sprake is van greenwash.

In de studie wordt een nieuwe typologie voorgesteld voor de verschillende vormen van duurzaam beleggen (zie tabel). De aandacht gaat daarbij uit naar impact investing. Het bevat een definitie en omschrijft wat het omvat. Een belangrijk onderscheid dat gemaakt wordt is dat tussen impact-aligned en impactgenerating beleggingen. De bedoeling is dat dit de beleggingspraktijk, beleidsmakers, en academici helpt de bomen door het bos te zien.

Bert Scholtens, Professor Sustainable Banking and Finance Rijks Universiteit Groningen (RUG)

1 Open Access publicatie: Timo Busch, Peter Bruce-Clark, Jeroen Derwall, Robert Eccles,Tessa Hebb, Andreas Hoepner, Christian Klein, Philipp Krueger, Falko Paetzold, Bert Scholtens, Olaf Weber. 2021. Impact investments: a call for (re)orientation. SN Business & Economics (2021)

1:33 https://doi.org/10.1007/s43546-020-00033-6

 

Share Button