Lisa van Blaricum (de Volksbank): “Ik ben een generalist. Dat is mijn kracht.”

Op 26, 27 en 28 september organiseert WIFS het Dive In event, een driedaags evenement waarin een diverse en inclusieve toekomst van de financiële sector centraal staat. Een van deze dagen (27 september) wordt gehost door de Volksbank in de vorm van een talkshow. Daarnaast wordt tijdens dit event de top 50 Women In Sustainable Finance bekendgemaakt. Een van de genomineerden voor deze top 50 is Lisa van Blaricum, manager van het Expertisecentrum Duurzaamheid. Een gesprek met Lisa in gesprek over haar functie, haar drijfveren en we blikken vooruit op het aankomende Dive In event.

Lisa, wat is jouw rol binnen de Volksbank?

“Als manager van het Expertisecentrum Duurzaamheid geef ik leiding aan het team dat verantwoordelijk is voor het duurzaamheidsbeleid van de Volksbank en onze merken. Dit is een  duurzaamheidsteam met meer dan 20 enthousiaste experts. Mensen met een passie voor dit onderwerp, die heel bewust hebben gekozen om te werken voor deze duurzame club. Voor mij is het geweldig om daarin de verbindende factor te zijn. Mijn taak is om samenhang te creëren door onze onderwerpen bij elkaar te brengen. Maar ik houd me ook bezig met het coachen van mijn collega’s om hun ontwikkeling te stimuleren.”

In een interview heb je ooit gezegd dat je een echte verbinder bent. Kan je dat uitleggen?

“Ik krijg er energie van om met mensen te werken. Ik vind het fijn om te weten hoe het met iedereen gaat en waar iedereen mee bezig is. Zowel op persoonlijk als inhoudelijk vlak. Dat zorgt er voor dat ik vaak nauw betrokken ben bij wat iemand bezighoudt. En vanuit mijn rol ben ik in staat om richting te geven door verbanden te leggen. ‘Ik zie dat je hier mee bezig bent, heb je wel eens met die en die gesproken? Of kunnen we dit linken aan dit onderwerp?’ Als ik hiermee bezig ben, heb ik echt een goede werkdag die energie geeft.

Duurzaamheid is een heel inhoudelijk onderwerp wat ook erg complex kan zijn. Het is vaak ook pionieren. Daarom bewandelen we niet altijd de normale paden en proberen we vaak iets nieuws. Het is een divers vakgebied wat een brede blik vereist. Wat gebeurt er buiten in de samenleving en hoe kunnen we dat naar binnen halen? Hoe kunnen kleine initiatieven groot maken? Hoe kunnen we onze inspanningen op laten tellen voor de bank? Die diversiteit maakt mijn baan interessant. Ik zeg altijd dat ik de leukste functie binnen de bank heb.”

Vorig jaar ben je al opgenomen in de Top 50 Women in Sustainable Finance en ook dit jaar ben je weer genomineerd. Waar heb je de nominatie aan te danken, denk je?

“Dat vind ik wat ongemakkelijk om over mezelf te zeggen. Ik denk dat we met ASN Bank een voorloper zijn als het gaat om duurzaamheid binnen de financiële sector. Dat helpt zeker. Maar als team zijn we ook enorm gegroeid omdat onze scope breder is geworden, daardoor is onze zichtbaarheid gegroeid. Al die ontwikkelingen heb ik begeleid. Dat kan een reden zijn voor de nominatie.

Ik vind het een enorme eer om weer genomineerd te zijn. De verkiezing van afgelopen jaar kwam als een verrassing omdat de bekendmaking plaatsvond tijdens mijn zwangerschapsverlof. Er zijn  heel veel goede vrouwen genomineerd. Ook al word ik dit jaar niet verkozen, dan nog is het een heel mooi compliment.”

Een vereiste voor deze verkiezing is aantoonbare zichtbaarheid en impact op duurzaamheid in de financiële sector. Hoe uit zich dat bij jou?

“Dat vind ik best lastig. Ik werk nu al ruim 10 jaar in het duurzaamheidsvak, toch zou ik mezelf geen duurzaamheidsexpert willen noemen. Ik ben namelijk een generalist. Daar ligt mijn kracht. Als persoon draag ik duurzaamheid een warm hart toe, maar ik sta altijd met één been in de realiteit. Er is altijd een spanningsveld tussen wat kán en wat we wíllen. De collega’s in mijn team mogen groot denken met als zakelijke droom om de wereld veranderen, dat is hun kracht. Vervolgens kijk ik wat er mogelijk is binnen de bank.

Ik ben niet iemand die vaak extern heel zichtbaar is. Ik ben vaak bewust intern bezig. Voornamelijk om de collega’s goed te begeleiden en te zorgen dat de basis goed staat. Ik heb wel de ambitie om die balans in de toekomst anders in te richten en meer naar buiten te treden.”

Als we kijken naar vrouwen in de top is er ook bij de Volksbank nog ruimte voor verbetering. Hoe kijk jij daar naar?

“Dat vind ik een mooie vraag. Dit is namelijk een thema dat ik een warm hart toedraag. Het blijft lastig want aan de ene kant wil je meer vrouwen aan de top, maar je wilt natuurlijk ook de juiste persoon op de juiste plek. Dat maakt het ingewikkeld, maar het is een onderwerp waar ik me sterk voor wil maken. Ik ben nu leidinggevende en de invloed die ik heb, wil ik benutten. De jonge vrouwen in mijn team probeer ik te coachen en te ondersteunen om die stap te zetten. Maar we mogen niet uit het oog verliezen dat kwaliteit uiteindelijk het belangrijkste is. Het is dus geen doel op zich. Maar het is wel iets wat continu de aandacht zou moeten hebben binnen een organisatie.

Ik denk dat we al veel beter bezig zijn dan pakweg tien jaar geleden. En het onderwerp is breder dan alleen ‘vrouwen aan de top’. Het gaat ook over hoe we naar werk kijken. Wanneer vrouwen kinderen krijgen, willen ze vaak minder gaan werken of werk anders indelen. De cultuur binnen grote organisaties is nu veelal gericht op fulltime banen, zeker als het gaat om topfuncties. Dat past niet altijd meer bij het leven dat mensen voor zich zien. Dat geldt niet alleen voor vrouwen die zwanger zijn, maar ook voor de werkgeneratie die er nu aankomt. Dat zie ik ook al binnen mijn team. Dat betekent dat we anders naar werk moeten durven kijken. En dat is een uitdaging. Als we kunnen afstappen van die traditionele benadering, dan kunnen vrouwen ook makkelijker doorstromen naar hogere functies. Daar geloof ik in.”

De Top 50 verkiezing is onderdeel van het WIFS Dive In Festival. Wat verwacht jij van dit evenement?

Het is voor het eerst dat ik het ga meemaken. Dus ik wil me laten verrassen. Ik ben wel een keer aanwezig geweest bij een bijeenkomst voor de vrouwen die vorig jaar in de top 50 zaten. Dat was enorm interessant en inspirerend. Erg leuk om met gelijkgestemden te brainstormen, te praten en te netwerken.

Tijdens dit event komen er ook inhoudelijke sessies waar we vanuit de Volksbank ook een bijdrage aan leveren. En er is natuurlijk een talkshow met onder andere Marinka van der Meer en gasten van andere bedrijven. Heel mooi om op deze manier geïnspireerd te raken door van andere organisaties te leren. Ik kan niet wachten!”

Dit artikel is eerder geplaatst op de website van de Volksbank

Share Button