Paul Tang (PvdA): “Stemming EU Taxonomy is schaamtevolle aderlating voor het klimaat’

Het was erop- of eronder zojuist in een stemming over de duurzame taxonomie. 328 Europarlementariërs besloten gas en kernenergie als duurzame energiebronnen te kwalificeren. De teleurstelling is groot bij Paul Tang, woordvoerder namens de sociaaldemocraten:  “Deze stemming is een pijnlijke en beschamende terugval voor Europa als aanvoerder in de strijd tegen klimaatverandering. Door dit plan van de Europese Commissie te omarmen, institutionaliseren we greenwashing op ongeëvenaarde schaal. Europa vervalt hiermee van klimaatleider tot klimaat-achterblijver. Zelfs Rusland heeft gas geen groen label gegeven in haar eigen taxonomie. Het is spijtig dat rechtse partijen, inclusief VVD en CDA, grotere fans zijn van gas dan Poetin. Het is nu zaak te voorkomen dat deze stemming een precedent schept voor andere landen om de klimaatambities te temperen.”

“Er hing vandaag een grote vraag boven de stemming. Het is namelijk onduidelijk of het voorstel van de Commissie een eventuele gang naar de rechtbank zal overleven. Het geeft gas een duidelijke voorkeursbehandeling tegenover andere energiebronnen, wat volgens de taxonomie richtlijn verboden is. Ook Luxemburg en Oostenrijk hebben al rechtszaken aangekondigd. We zijn dus nog ver van de duidelijkheid die de financiële sector nodig heeft.”

“Gelukkig hebben veel financiële spelers al aangekondigd dat ze dit greenwashing-beleid van Europa niet gaan volgen en kernenergie en gas uit hun portefeuille blijven weren. Ik roep bedrijven, banken, pensioenfondsen en verzekeraars op om eigen verantwoordelijkheid te nemen en hun steentje bij te dragen aan het behalen van de klimaatdoelstellingen van Parijs.”.

Paul Tang, Europarlementariër PvdA

Share Button