Risico’s impactbeleggen vertroebeld door schrale meetstandaarden

De risico’s van impactbeleggen worden vertroebeld door ondermaatse metingen en rapportage en beleggers zijn niet onder de indruk zijn van de overdreven positieve claims van vermogensbeheerders, zegt Brunno Maradei, Global Head of Responsible Investment bij Aegon Asset Management.

Hoewel Maradei zegt dat impactbeleggen een spannend gebied is, vreest hij dat het nogal te lijden heeft onder de pogingen van sommige vermogensbeheerders om een voordeel te behalen ten opzichte van de concurrentie.

“Mijn cynische zelf zou stellen dat de nieuwe impact trend een vertekend beeld schetst en een poging is van partijen om zich te onderscheiden in een steeds drukker wordende ESG-beleggingsruimte”, zegt hij. “Hoewel impactbeleggen respectabel is als het goed wordt gedaan, worstelt het domein nog steeds met ondermaatse meet- en rapportagetechnieken, waardoor veel beleggers zich afvragen of ze wel echt een positieve sociale en ecologische impact bereiken met hun beleggingen”.

“De kern van impactbeleggen is, wat ons betreft, redelijke verwachtingen”, zegt hij. “Impact beleggen is een spannend domein en beleggers kunnen inderdaad een noemenswaardig positieve impact hebben op de belangrijkste wereldwijde uitdagingen op het gebied van duurzaamheid. Maar verwacht geen wondermiddelen en wees op uw hoede voor overdreven positieve berichtgeving”.

Hij bekijkt impactbeleggen op een continue schaal van “potentieel en gegeven”. Aan de ene kant van het spectrum zijn er volgens hem directe private equity en beleggingen in schuld. “Deze bieden bijna volledig inzicht in de inzet van de opbrengsten – impactmetingen en rapportages kunnen vooraf worden overeengekomen als onderdeel van beleggingsovereenkomsten.”.

Iets verderop in het spectrum ziet hij dat er groene en sociale obligaties zijn die de inzet van de opbrengsten en rapportageverplichtingen duidelijk uiteenzetten. Aan het andere uiteinde van de schaal zitten beleggingen die via de publieke markt plaatsvinden met behulp van negatieve of positieve screening, waarbij de impact “marginaler, minder zeker, meetbaar en toewijsbaar is – maar toch een positieve bijdrage kan leveren in de loop van de tijd naarmate hun omvang toeneemt, en in combinatie met doelgericht engagement”.

Share Button