Duurzaamheid is niet meer weg te denken in de fondsindustrie

Morningstar-fondsanalist Ronald van Genderen blikt vooruit op wat 2017 de fondsindustrie gaat brengen en doet 4 voorspellingen. Eén daarvan is: “Duurzaamheid is niet meer weg te denken”.

 Vier voorspellingen voor het nieuwe jaar. Niet de gouden tips met beleggingsfondsen die u moet hebben dit jaar. Fondsanalisten van Morningstar beoordelen fondsen immers niet op basis van de korte termijn, maar kijken naar een volledige beleggingscyclus (zeg maar gerust vijf jaar of langer). Nee, ik beperk me graag tot vier voorspellingen over hoe de fondsindustrie zich in 2017 zich zal ontwikkelen.En de eerlijkheid gebied te zeggen, ook hierbij geldt dat die ontwikkelingen zich niet laten vatten in een kalenderjaar. De vier voorspellingen zijn meer trends die al voor het nieuwe jaar inzetten en naar alle waarschijnlijkheid ook wel langer zullen aanhouden dan alleen in 2017.

1. Meer overnames te verwachten

2. Kosten, kosten, kosten

3. Actieve fondsen actiever

4. Duurzaamheid is niet meer weg te denken

ESG, duurzaamheid, impact, green bonds, maatschappelijk verantwoord. Bekende termen? In het afgelopen jaar won duurzaamheid weer aan interesse onder beleggers. In 2016 zagen in Europa 101 producten met een duurzaam mandaat het levenslicht. Iets meer dan het aantal in de twee jaar daarvoor. Toch maken fondsen met een duurzaam mandaat nog maar 3,6% uit van het totale beschikbare aanbod in Europa.

Het komende jaar zal de groeitrend onder duurzame fondsen naar verwachting alleen maar toenemen. ETF’s kunnen daarin een belangrijke rol spelen. Zo zijn er op dit moment nog maar een beperkt aantal obligatie-ETF’s beschikbaar met een duurzaam mandaat, ongetwijfeld zullen fondshuizen in dat gat in de markt springen. Maar niet alleen zal het aantal fondsen met een expliciet duurzaam mandaat toenemen. Ook conventionele fondsen en fondshuizen zullen ongetwijfeld meer aandacht gaan besteden aan ESG-factoren binnen hun beleggingsbeleid.

Lees het volledige artikel van Ronald van Genderen (fondsanalist bij Morningstar Benelux)

Share Button