De allereerste duurzaamheidslening in België

Bron
ING

Duurzaamheid is meer dan een modewoord. Zowel in het dagelijkse leven als in de zakelijke wereld wordt tegenwoordig nagedacht over manieren waarop maatschappelijk verantwoord gehandeld kan worden. Duurzaam ondernemen wordt stilaan de norm en ook de circulaire economie draait op volle toeren.  Daarom ging bpost de eerste Belgische duurzaamheidslening aan met een consortium van vier banken (ING België, BNP Paribas Fortis, Belfius en KBC). Dit is een lening waarvan de voorwaarden mee worden bepaald door de prestaties van de kredietnemer op het vlak van duurzaamheid. Het gaat om de eerste lening van dit type die werd afgesloten in België.

ESG rating

Sinds enkele jaren kunnen bedrijven een ESG (“Environmental, Social and Governance”)-rating krijgen op basis van hun inzet voor milieu en maatschappij.  ING België en BNP Paribas Fortis – die samen de kredietvoorwaarden voor de duurzaamheidslening aan bpost opstelden – hebben deze ESG-rating geïntegreerd in de prijsbepaling van de lening. Deze rating wordt bepaald door een extern bureau, in dit geval Sustainalytics.

Hoe duurzamer, hoe kleiner de kredietmarge

In de voorwaarden is overeengekomen dat de kredietmarge kan dalen als bpost erin slaagt om haar duurzaamheidsscore nog verder te verbeteren. Haalt bpost echter een lagere score in het volgende duurzaamheidsrapport, dan wordt de lening duurder. bpost zal de lening van 300 miljoen euro, een herfinanciering van een lening die in 2011 werd aangegaan, inzetten voor algemene bedrijfsdoeleinden.

Ingrijpende mentaliteitswijziging op vlak van bedrijfsfinanciering

Erik Van Den Eynden, CEO bij ING België, legt uit: “Met deze eerste Belgische duurzaamheidslening staan we aan het begin van een ingrijpende mentaliteitswijziging op vlak van bedrijfsfinanciering. Het initiatief van een duurzaamheidslening laat ING toe om klanten die vooruitgang maken op vlak van duurzaamheid te ondersteunen en de duurzaamheidsprestaties van bedrijven verder te stimuleren. Bij ING geloven we dat ondernemingen die duurzaamheid hoog in het vaandel dragen ook beter presteren. Dat mag zich dan ook vertalen in de risicopremies die we als bank al dan niet vragen in ruil voor een krediet.”

Share Button