Aquafin sluit eerste groene lening af met BNP Paribas Fortis

Nadat waterzuiveraar Aquafin al in september 2015 pionierde door als eerste Belgisch bedrijf een groene obligatie uit te geven, heeft de dochter van de Vlaamse Milieuholding op 6 december 2017 haar eerste groene lening afgesloten in België. Dit gebeurde bij BNP Paribas Fortis. De projecten die met deze lening worden gefinancierd, kregen een extra-financieel certificaat van Cicero (Center for International Climate Research). Deze Noorse onderzoeksinstelling gaat na in welke mate projecten bijdragen tot de uitbouw van een CO2-arme samenleving. Met ‘medium green’ tot ‘dark green’ labels werden de klimaat-en milieu-ambities van Aquafin bevestigd.

“Aquafin werkt aan een leefomgeving in harmonie met water, in al zijn facetten. Wij staan bekend om een brede en vernieuwende aanpak bij de keuze van onze financieringsbronnen, maar we willen dat het duidelijk is dat we niet aan greenwashing doen”, onderstreept financieel directeur Johan Maes. “Een externe beoordeling als die van Cicero bevestigt dat het ons ernst is. De projecten die met deze groene lening gefinancierd worden, hebben een milderende impact op de klimaatverandering of maken onze omgeving beter bestand tegen de effecten ervan. Andere projecten zorgen voor bijkomende waterzuivering of een toenemende biodiversiteit.”

Tot op vandaag voerde Aquafin voor 3,7 miljard EUR aan projecten uit om te voldoen aan de Europese en Vlaamse milieuwetgeving. Het aantal inwoners waarvan het rioolwater gezuiverd wordt, steeg op die tijd van 30% naar 83%. Het bedrijf heeft op dit moment voor 1,4 miljard EUR aan nieuwe projecten in zijn opdrachtenportefeuille.

“Deze groene lening is een mooi voorbeeld van de duurzame innovatie waar we als geëngageerde bank actief aan willen meewerken”, verklaart Didier Beauvois, Head of Corporate Banking van BNP Paribas Fortis. “Samen met onze klanten ontwikkelen we financiële oplossingen die hen helpen om hun activiteiten op een duurzame manier uit te bouwen. We zijn ervan overtuigd dat bedrijven en organisaties die duurzame ontwikkeling niet in hun werkingsmodel opnemen, zichzelf op termijn buiten de markt zullen plaatsen. Precies daarom willen we Aquafin helpen om zijn groene ambities waar te maken.”

Share Button