Noord-Holland investeert in zonnepanelenfabriek Energyra

Met de investering van Participatiefonds Duurzame Economie Noord-Holland in zonnepanelenproducent Energyra komen de duurzame doelen van Noord-Holland dichterbij. Energyra bouwt in Zaandam een nieuwe productielocatie om jaarlijks 350.000 hoogrenderende en duurzaam geproduceerde zonnepanelen op te leveren, goed voor meer dan 100 MWp aan geïnstalleerd vermogen, tegen lagere kosten per kWh. De energieopbrengst van deze panelen staat ongeveer gelijk aan de elektriciteitsconsumptie van 30.000 huishoudens.

Europese productielocatie en techniek

De komst van de zonnepanelenfabriek naar Noord-Holland biedt werkgelegenheid voor naar verwachting 50 tot 60 speciaal opgeleide arbeidskrachten. Nog los van de verwachte toename bij toeleverende en afnemende industrie. Ook voor het verlagen van de CO2-footprint is de komst van Energyra positief. “In Europa is een sterk groeiende vraag naar EU-geproduceerde, premium kwaliteit zonnepanelen”, zien de ondernemers achter Energyra, Bert Schouws en Daniël Kuijk. “Energyra biedt daar een passend antwoord op. Door de toepassing van de meest innovatieve zonneceltechniek onder de hoogste graad van robotisering, kunnen wij de concurrentie met Azië aan. Het mooie design en de nieuwe moduletechniek waarmee de panelen aan elkaar gekoppeld zijn, maakt dat de vraag naar onze producten hoog is.”

Stimulans duurzame economie

Het participatiefonds, dat namens de provincie Noord-Holland investeert in duurzame ondernemingen, gelooft sterk in de ambities van Energyra. Bart Blokhuis, directeur van het fonds: “Deze investering zit in de sweet spot van PDENH. In Energyra komt de fondsfocus op energietransitie en circulaire economie prachtig samen.”

Ook Jaap Bond, gedeputeerde van Economische Zaken in Noord-Holland, is blij met de komst van Energyra naar Noord-Holland. “Energyra zorgt er voor dat een technologie die mede door het Energieonderzoek Centrum Nederland is ontwikkeld, in Noord-Holland tot productie komt. Dat is goed nieuws, zowel voor de ontwikkeling naar duurzame energieopwekking als voor de werkgelegenheid.”

Eerste panelen eind 2018 verwacht

Op 1 maart 2018 is de bouw gestart van de benodigde machines en vanaf 1 april wordt het beoogde bedrijfspand van 8.500m2 in Zaandam gereed gemaakt. De productielocatie is naar verwachting eind september 2018 gereed. De eerste zonnepanelen rollen dan eind dit jaar van de band. Energyra produceert twee typen panelen: mono- en poly-crystalline zonnepanelen. Het cel-rendement van deze panelen varieert tussen 18,5 en 22% en ze zijn lood-, tin- en fluorvrij, wat de panelen uiterst milieuvriendelijk maakt.

Over het fonds

Het Participatiefonds Duurzame Economie Noord-Holland is een investeringsfonds voor gevestigde en startende bedrijven en projecten, die zich richten op energietransitie, duurzame mobiliteit en circulaire economie en die daarmee bijdragen aan de duurzame economie in Noord-Holland. Ook andere duurzame innovaties kunnen in aanmerking komen voor een investering. Het fonds is opgericht en gefinancierd door de provincie Noord-Holland en wordt beheerd door KplusV en StartGreen Capital.

Over Energyra

Energyra produceert premium kwaliteit, hoog rendement zonnepanelen en is gevestigd in Castricum. Energyra gebruikt EU-gebaseerde innovatieve technologie en werkt daarin samen met toonaangevende, Europese R&D-partners en toeleveranciers. De onderneming is een initiatief van Bert Schouws (directeur/CFO) en Daniël Kuijk (directeur/CMO).

Fotobijschrift (klik om te vergroten): Daniël Kuijk (l.), CMO, en Bert Schouws, CEO van Energyra, tonen een prototype van de hoogrenderende zonnepanelen.

 

Share Button