Meeste grote verzekeraars verbeteren maatschappelijk beleid

Zes van de zeven grootste verzekeringsgroepen verbeterden in het afgelopen jaar het maatschappelijk beleid voor hun beleggingen op een flink aantal thema’s. Alleen Aegon wist zijn beleggingsbeleid opnieuw nauwelijks te verduurzamen. Dit blijkt uit een update van het doorlopende beleidsonderzoek van de Eerlijke Verzekeringswijzer die vandaag verschijnt.

De Eerlijke Verzekeringswijzer beoordeelt jaarlijks het beleggingsbeleid van grote verzekeraars in Nederland aan de hand van 21 maatschappelijke thema’s, zoals klimaatverandering, gezondheid, natuur, mensenrechten en dierenwelzijn.

De belangrijkste conclusies

  • Door beleidsverbeteringen haalden de zeven onderzochte verzekeraars samen op 21 maatschappelijke thema’s in totaal 67 hogere scores ten opzichte van het vorige onderzoek van november 2016. Hiertegenover staan 2 lagere scores als gevolg van beleidsverslechteringen.
  • APG, moederconcern van levensverzekeraar Loyalis, voerde de meeste beleidsverbeteringen door en bereikte daarmee maar liefst 18 hogere scores. Zo eist APG nu van voedselproducerende bedrijven waarin het voor eigen rekening belegt dat zij geen land of water van lokale gemeenschappen afpakken. APG verslechterde tegelijkertijd wel het bonusbeleid en ziet het rapportcijfer daarvoor nu zakken van een 3 naar een 2.
  • a.s.r. haalde 12 hogere scores, NN Group en Vivat allebei 11 en Achmea 10. a.s.r. verbeterde het klimaatbeleid en meet het eigen aandeel in de CO2-uitstoot van alle bedrijven waarin zij belegt. NN Group verbeterde vooral het beleid voor de thema’s voeding en maakindustrie, maar verslechterde het bonusbeleid, waarvoor de score zakt van een 5 naar een 4. De meeste vooruitgang op één thema boekte Vivat, die voor het beleid voor woningbouw en vastgoed de score wist te verhogen van een 2 naar een 7. Achmea haalde zowel de score voor transparantie als die voor wapenbeleid op naar een 8
  • Allianz noteerde 5 hogere scores, bijvoorbeeld voor arbeidsrechten en voor natuur. Zo verlangt Allianz voortaan van bedrijven waarin zij belegt dat zij beschadiging van natuurgebieden voorkomen.
  • Aegon kwam niet verder dan twee beleidsaanscherpingen binnen de thema’s maakindustrie en klimaat, die echter nog niet tot hogere themascores leidden.
  • Van de zeven onderzochte verzekeraars heeft a.s.r. over de hele linie het meest duurzame beleid. Met a.s.r. behoren ook Vivat en op korte afstand Achmea tot de koplopers in de beleidsvergelijking van de Eerlijke Verzekeringswijzer.

Aegon raakt verder achterop

‘We zijn aangenaam verrast door de geconstateerde verbeteringen in het beleggingsbeleid van de meeste onderzochte verzekeraars, maar de situatie voor Aegon wordt wel pijnlijk’, zegt Titus Bolten, projectleider van de Eerlijke Verzekeringswijzer. ‘Het lukt Aegon niet of nauwelijks om belangrijke duurzaamheidsprincipes in het groepsbeleid op te nemen. Hierdoor raakt de verzekeraar alsmaar verder achterop in onze vergelijking op

maatschappelijk verantwoord ondernemen.’

Download het onderzoeksrapport (pdf)

Share Button