‘Investeren met impact vraagt om kennisdeling tussen beleggers’

Gerald Cartigny (MN), Hartwig Liersch (PMT) en Marcel Andringa (PME) roepen in een opiniestuk in PensioenPro beleggers op vaart te maken met verdergaande samenwerking rond beleggen met impact.

‘Ongeveer drie jaar geleden lanceerden de Verenigde Naties de Sustainable Development Goals (SDG’S) om armoede uit te wereld te helpen, onze planeet te beschermen en om welvaart voor iedereen te creëren. Landen spraken af om de concrete doelstellingen die daarbij horen vóór 2030 te realiseren. Het financieren van deze mondiale doelen is geen sinecure. Schattingen lopen uiteen van 2 biljoen tot 4,5 biljoen dollar per jaar. Hoe gaan we dat bedrag bij elkaar krijgen?

Steeds vaker wordt er naar (institutionele) beleggers gekeken. Is het mogelijk om met slimme en duurzame beleggingen bij te dragen aan deze doelen en tegelijk zorg te dragen voor zowel goed rendement voor pensioenfondsen en hun deelnemers? Een deel van hen komt vandaag samen tijdens de European Impact Summit in Den Haag om te praten over mogelijkheden om bij te dragen aan de SDG’s en om kennis te delen.

Het is de primaire verantwoordelijkheid van pensioenfondsen om te zorgen voor een goed rendement en daarmee een goed pensioen. PME, PMT en uitvoerder MN zetten zich als grote maatschappelijke organisaties ook in voor een duurzame, stabiele samenleving. Dat blijkt ook uit de integratie van ‘environmental, social en governance’, afgekort ESG, in ons beleggingsbeleid. We zijn in luttele jaren aan het opschuiven van ‘negatieve screening’, zoals het uitsluiten van bedrijven die niet duurzaam opereren, naar ‘positieve screening’, het beleggen in bedrijven waarvan we geloven dat zij een gezonde langetermijnstrategie volgen. Impact beleggen is de volgende stap die we hebben gezet, waarbij zowel een goed financieel rendement als maatschappelijke impact wordt gerealiseerd.

Dat het ons menens is, blijkt uit onze ambities. Zo streeft PME ernaar dat in de komende vijf jaar 10% van de 45 miljard euro tellende beleggingsportefeuille in lijn is met de Sustainable Development Goals. Onder meer door te committeren aan impactinvesteringen. PMT heeft recent 250 miljoen euro gecommitteerd aan impactinvesteringen: 50 miljoen euro in het thema energietransitie en 200 miljoen euro in het thema toegang tot financiering. Daarnaast investeert zowel PMT als PME al een aantal jaren voor de Nederlandse onroerendgoedportefeuille in betaalbare huisvesting. We bewegen dus in de goede richting, maar als we de krachten en kennis met andere investeerders bundelen, kunnen we pas echt versnellen.

Lees hier het volledige artikel van:

Hartwig Liersch, Chief Investment Officer PMT

Marcel Andringa, uitvoerend bestuurder Vermogensbeheer PME    

Gerald Cartigny, Chief Investment Officer MN

Share Button