SunData haalt 300.000 euro groeikapitaal op bij investeerders

Databedrijf SunData heeft tijdens een eerste investeringsronde bij DOEN Participaties en twee andere investeerders 300.000 euro aan durfkapitaal opgehaald. De start-up zorgt dat zonnepanelen meer duurzame energie opwekken door slimme data-analyse toe te passen. Hierdoor kunnen zonne-systemen tot 15% beter renderen. De financiering is nodig om meer data te kunnen analyseren, algoritmes te ontwikkelen en testen uit te voeren die slecht presterende zonnestroominstallaties nog sneller kunnen opsporen. Daarmee past deze Utrechtse start-up bij de ambitie van DOEN Participaties om de wereld groener te maken. 

Groeipotentie

“Met het groeikapitaal kunnen we een slag maken, vooral aan de ontwikkelkant. In Nederland liggen nu circa 10 miljoen zonnepanelen en er komen er steeds meer bij. Des te meer data wij kunnen verzamelen, des te beter de informatie en analyse wordt, en hoe beter de performance van al die panelen worden,” aldus co-founder Maarten de Vlugt. Investmentmanager Michelle de Rijk DOEN Participaties: “Een bedrijf als SunData past goed bij DOEN – ze pakken een belemmering aan in de sector, en de impact kan erg groot zijn. Stel dat SunData 10% meer opbrengst uit zonnepanelen kan halen, dan wek je in Nederland voor ruim 60.000 huishoudens extra duurzame energie op met evenveel zonnepanelen.”

De vier co-founders van SunData zijn in 2017 begonnen met het analyseren van opwekdata uit zonnepanelen. Zij verwachten 5 tot 15% meer rendement uit de huidige zonnepalen te halen. Co-founder Joris Beukeboom: “De eigenaren en de installateurs weten vaak niet als er omstandigheden veranderen waardoor panelen minder presteren. Wij  monitoren data van zonnesystemen en vergelijken de data met de performance van alle andere systemen. De data van één systeem zegt veel minder dan de data van honderd systemen tezamen. Hoe meer data verzameld wordt, hoe beter onze analyse en hoe eerder afwijkingen in performance boven tafel komen. Wij geven dan een seintje aan de installateur of eigenaar als een systeem minder goed werkt. De installateur kan het euvel verhelpen en de eigenaar is tevreden.”

Share Button