Duurzaam geld vond ondernemer: geslaagde matchmaking-event

Kapitaal aantrekken: elke duurzame start-up en scale-up weet hoe lastig dat is. En dat terwijl talloze financiers dolgraag investeren in ondernemingen met positieve impact. Hoog tijd dat deze twee ‘kampen’ elkaar ontmoeten. Op 28 juni 2018 organiseerde MVO Nederland daarom samen met Oneplanetcrowd en de Rabobank het matchmaking-evenement: “Duurzaam geld zoekt ondernemer”.

Op deze zonnige ochtend in de Social Impact Factory in Utrecht draaiden we de rollen om: niet de ondernemers pitchten hun businessplannen, maar vijf financiers presenteerden hun duurzame propositie. Onder leiding van dagvoorzitter Michel Schuurman kwamen verschillende vormen van financiering voorbij: subsidiegelden, durfkapitaal, crowdfunding en bancaire leningen. Zo kregen de tachtig ondernemers inzicht in welk type financiering het meest geschikt is voor de groeifase van hun bedrijf.

Goed businessmodel is essentieel

Om te illustreren hoe je succesvol verschillende typen financiering aantrekt, kwamen de ondernemers achter Moyee Coffee, Protix en Fish Tales aan het woord. Zij deelden hun ervaringen met het zoeken naar – en vinden van! – groeigeld. Belangrijkste les: zorg dat je verdienmodel staat als een huis, anders kom je nergens. Verder vertelden de ondernemers dat in de beginfase van hun bedrijf investeringen door familie, vrienden en ‘business angels’ onmisbaar waren. En tot slot: doorzettingsvermogen.

Speeddaten: pitch je plan aan de juiste financier

Met de kennis uit het plenaire gedeelte op zak besteedden de deelnemers het tweede deel van de ochtend aan speeddates met de financiers van hun keuze – er waren er ruim twintig aanwezig. In vier rondes legden zij hun businessplan voor aan bijvoorbeeld RVO, Rabobank, Oost NL, Oneplanetcrowd of Innovation Quarter. Gezien de energie in de gesprekken, het aantal visitekaartjes dat werd uitgewisseld en het enthousiasme waarmee nog verder genetwerkt werd, konden wij maar één conclusie trekken: hier moet een vervolg op komen. Wordt vervolgd dus!

Share Button