Rabobank rond financiering af voor bouw groot windpark voor de Zeeuwse kust afgerond

Volgend jaar wordt gestart met de bouw van een groot windpark op zee voor de Zeeuwse kust op de kavels Borssele III en IV. Begin 2021 moeten de 77 windturbines in werking zijn. Het gloednieuwe windpark levert dan energie voor ongeveer 825.000 huishoudens. De Rabobank, meer dan 20 jaar pionier in financiering van duurzame energie, ondersteunt en financiert dit project. Dit is belangrijk voor het behalen van de Nederlandse duurzaamheidsdoelstellingen.

De financiering van 1,3 miljard euro die nodig is voor de bouw van het park is hiermee rond. Mede dankzij de rol van Rabobank als onderdeel van een groep Nederlandse, Franse en Aziatische banken. Groen licht dus voor de constructie, waarmee de belangrijkste werkzaamheden in het vierde kwartaal van 2019 worden gestart. De bouw wordt verzorgd door Van Oord en MHI Vestas, leidende partijen in wind op zee. De energieproductie zal begin 2021 van start gaan. Het park verrijst zo’n twintig kilometer van de Zeeuwse kust en kent een levensduur van vijfentwintig tot dertig jaar.

Borssele III en IV werd gegund aan Blauwwind, een samenwerkingsverband tussen Royal Dutch Shell, Van Oord, Eneco Groep en DGE (100% dochterbedrijf van Mitsubishi Corporation), waartoe Partners Group toetrad eerder dit jaar. De Rabobank is sinds 2015 betrokken als klankbord over de financiële structuur, om daarmee Blauwwind te ondersteunen met haar subsidiebod. Door de toenemende omvang van windturbines zijn de subsidies behoorlijk gedaald: Blauwwind vestigde ten tijde van de toewijzing een record met haar lage subsidiebedrag. Ook voor de nabije toekomst wordt verwacht dat subsidies een steeds beperktere rol zullen spelen. In Scandinavië en Zuid-Europa, waar de Rabobank ook zeer actief is, zijn er zelfs geen subsidies nodig zijn voor de realisatie van wind op land.

De Rabobank is zelf al geruime tijd actief in de financiering van duurzame energie. Sinds de financiering van een van de eerste windmolenparken in 2006, heeft ze de constructie van meer dan twintig offshore windparken gefinancierd. Hiermee is de Rabobank vanaf het eerste moment betrokken bij de ontwikkeling van de (offshore) wind industrie. De Rabobank staat in de top drie financiers van duurzame energieprojecten in Europa (bron: Bloomberg New Energy Finance). Een mooie bijdrage aan de missie ‘Growing a better world together’.

Share Button