ABP belegt ruim 110 miljoen in eerste groene Ierse staatsobligatie

ABP belegt ruim 110 miljoen euro in de eerste groene staatsobligatie van Ierland. Groene obligaties (green bonds) spelen een belangrijke rol bij het realiseren van de doelstellingen van ABP om duurzaam en verantwoord te beleggen.

ABP belegde tot voor kort vooral in groene obligaties van bedrijven en overheidsgerelateerde instellingen. Met de opkomst van groene staatsobligaties is er een interessante beleggingscategorie met een relatief laag risico bijgekomen, waarvan de opbrengsten worden gebruikt voor groene projecten.

Het aantal green bonds in de beleggingsportefeuille van ABP neemt dan ook fors toe. Belegde ABP in 2016 in 59 groene obligaties, tegen een waarde van 1,4 miljard euro, eind 2017 lag dat getal op 102, tegen een totale waarde van 3,49 miljard euro.

Na Frankrijk, België en Polen is Ierland het vierde Europese land dat een groene staatsobligatie uitgeeft. Ook het Nederlandse Ministerie van Financiën onderzoekt de mogelijkheden om volgend jaar een groene staatsobligatie uit te geven.

Afremmen en aanpassen

De Ierse obligatie draagt bij aan het behalen van de doelstelling van de Ierse staat om in 2050 een klimaatbestendige, duurzame economie te hebben, met sterk verlaagde CO2-emissies. Het geld dat ermee wordt opgehaald, wordt gebruikt ter financiering van diverse milieuvriendelijke projecten, waaronder duurzaam water- en afvalwaterbeheer, schoon transport, hernieuwbare energie, en het efficiënte gebruik van energie in woningen. De projecten zijn vooral gericht op het afremmen van de klimaatverandering, maar er wordt ook geïnvesteerd in aanpassingen die nodig zijn als gevolg van klimaatverandering, zoals noodhulp bij overstromingen.
Share Button