SeaMade bereikt financial close voor Belgisch windpark op zee van 487 megawatt

SeaMade heeft financial close voor offshorewindpark in de Belgische Noordzee met een vermogen van 487 megawatt. SeaMade is een samenwerking tussen Otary, ENGIE Electrabel en Eneco Wind Belgium. SeaMade staat in voor de gelijktijdige ontwikkeling van zowel de Mermaid- als Seastar-offshorewindparken, resulterend in het grootste windmolenpark dat ooit werd gefinancierd en gebouwd in België.

SeaMade staat namelijk voor een combinatie van 2 offshorewindprojecten, voorheen bekend als Mermaid (235 megawatt) en Seastar (252 megawatt). Otary RS heeft het meerderheidsbelang in het SeaMade-project. De voorbereidende werkzaamheden op land lopen reeds enige tijd. De start van de offshorewerkzaamheden is voorzien in de zomer van 2019 om zo beide windparken operationeel te hebben vóór eind 2020. SeaMade levert een belangrijke bijdrage aan de Belgische doelstellingen op het vlak van de ontwikkeling van hernieuwbare energie. Vanaf 2020 zal SeaMade hernieuwbare energie leveren voor 485.000 huishoudens. Hierdoor is er ook een reductie van meer dan 500.000 ton CO2-uitstoot per jaar mogelijk.

De 58 offshorewindturbines worden geïnstalleerd en onderhouden door Siemens Gamesa. Met een hubhoogte van 109 meter en een rotordiameter van 167 meter zijn deze windturbines zo breed als de spanwijdte van twee Airbussen A380, het grootste passagiersvliegtuig ter wereld, of 2 maal de hoogte van het Atomium. Met hun piekhoogte van 193 meter zullen dit qua omvang de grootste windturbines zijn die tot nu toe in de Belgische Noordzee zijn geïnstalleerd. Dit turbinemodel heeft een basiscapaciteit van 8 megawatt met een powerboostfunctie die een capaciteit van 8,4 megawatt biedt.

Het bereiken van financial close is volledig volgens schema. Het SeaMade-project is het tweede project dat met succes is ontwikkeld en gefinancierd door Otary RS. SeaMade staat voor een combinatie van 2 offshorewindprojecten, voorheen bekend als Mermaid (235 megawatt) en Seastar (252 megawatt). Otary RS heeft het meerderheidsbelang in het SeaMade-project. Het project wordt gefinancierd door een internationaal kredietconsortium bestaande uit de Europese Investeringsbank, het Deense exportkredietbureau EKF en 15 commerciële banken. Deze groep omvat Santander, Bank of China, Belfius, BNP Paribas, Commerzbank, Rabobank, ASN Bank, ING, KBC, KfW IPEX, MUFG, Siemens Bank, Société Générale, SMTB en Triodos. De Europese Investeringsbank zal een toezegging van 250 miljoen euro doen via het Europees Fonds voor strategische investeringen (EFSI of Junker-plan).

Share Button