Financieringsmogelijkheden voor ondernemers voor zonnepanelen op bedrijfsdaken in Regio Alkmaar

Ondernemers in de regio Alkmaar die hun bedrijfspand willen verduurzamen, kunnen meedoen met ‘Zon op bedrijfsdaken’. Duurzame Energie Coöperatie Regio Alkmaar(DECRA)  – een samenwerking van de gemeenten Alkmaar, Bergen, Castricum, Heiloo, Heerhugowaard en Uitgeest en HVC – heeft dit collectief in het leven geroepen om het ondernemers zo makkelijk mogelijk te maken om hun daken te voorzien van zonnepanelen.

 Veel bedrijfspanden op bedrijventerreinen in de DECRA-gemeenten zijn geschikt voor het plaatsen van zonnepanelen. Het werk dat dit zich meebrengt en de investering die erbij komt kijken, weerhouden ondernemers er veelal van om hier aan te beginnen. “En dat is jammer”, aldus Rob Opdam, wethouder Heiloo en voorzitter van DECRA. “Vooral omdat hier goede kansen liggen om zonne-energie te realiseren. De grote bedrijfsdaken zijn zeer geschikt voor het plaatsen van zonnepanelen. Ondernemers wekken hiermee niet alleen hun eigen groene stroom op, maar dragen ook bij aan de verduurzaming van de regio. Hoe mooi is dat?”

 Om drempels bij ondernemers weg te nemen, zet DECRA in samenwerking met onafhankelijk energieadviesbureau ECONNETIC het collectief ‘Zon op bedrijfsdaken’ in. Daken van verschillende eigenaren worden hierbij in één project(-organisatie) gebundeld. Door dit schaalvoordeel dalen de kosten en is het project aantrekkelijk voor investeerders. Eigenaren hebben de keuze om al dan niet zelf te investeren.

 Deelnemende ondernemers worden volledig ondersteund bij het regelen van onder andere subsidieaanvragen, technisch onderzoek, financiering, ontwikkeling en het beheer. Ondernemers met een dak vanaf circa 1.000 m² en een grootverbruikaansluiting (> 3x 100A), komen in aanmerking voor deelname aan het collectief.  ‘Zon op bedrijfsdaken’ wordt ingezet op bedrijventerreinen in de DECRA-gemeenten Alkmaar, Bergen, Castricum, Heiloo, Heerhugowaard en Uitgeest waar nog geen andere collectieve zon-initiatieven lopen. Ook ondernemers in de gemeente Langedijk kunnen meedoen in het project.

Meer informatie over het project is te vinden op  http://decra.zonopbedrijfsdaken.nl/ 

Share Button