Water-link gaat groene lening aan bij BNP Paribas Fortis

Het Antwerpse waterbedrijf water-link sluit een groene lening van 46 miljoen euro af bij BNP Paribas Fortis. Water-link zal het geld onder meer gebruiken voor de financiering van de uitrol van digitale watermeters bij al haar klanten. Het duurzame karakter van de projecten werd positief beoordeeld door ISS-oekom, een onafhankelijk adviesbureau.

Water-link is een intercommunale watermaatschappij die over de jaren heen is geëvolueerd van een drinkwaterleverancier naar een integraal waterbedrijf. Het produceert jaarlijks meer dan 160 miljoen m³ water. Afnemers daarvan zijn particulieren, maar ook de industrie en drinkwaterbedrijven maken er gebruik van. Het bedrijf is actief in de stad Antwerpen, die de grootste aandeelhouder is, en 4 omliggende gemeenten (Edegem, Hove, Mortsel en Zwijndrecht). Tevens staat water-link in voor het rioolbeheer in Antwerpen, Boechout, Edegem, Hemiksem, Hove, Kalmthout, Kapellen, Kontich, Mortsel, Ranst en Schoten.

“Water-link vormt zich in sneltempo om van waterleverancier tot provider van producten en diensten voor haar klanten. Hierbij wordt ingezet op slimme partnerships zoals Aquaduct en innovatie zoals het digitale watermeter project. Duurzaamheid is hierbij het uitgangspunt waarbij we ons naadloos inpassen in de veranderende omgeving van water in Vlaanderen”, aldus Franky Cosaert, CEO van water-link.

Groene lening met drie componenten

De groene lening die BNP Paribas Fortis verleent, zal worden gebruikt voor het financieren van investeringen die de duurzaamheid van de watervoorziening bevorderen. Er zijn drie categorieën van in aanmerking komende projecten gedefinieerd.

Ten eerste zal water-link investeren in Aquaduct. De bedoeling van die overeenkomst is om de bevoorrading van drinkwater gezamenlijk met andere watermaatschappijen te beheren zodat er een evenwicht komt tussen de productie en de consumptie ervan. Door Aquaduct zal jaarlijks 20 miljard liter water minder aangekocht moeten worden buiten Vlaanderen. Het project zorgt onder meer voor verminderde energiekosten en een verhoogde leveringszekerheid.

Het tweede doel van de groene lening is de uitrol van 200.000 digitale watermeters. Met die meters wordt het voor de consument eenvoudiger om zijn verbruik op te volgen, wat toelaat om bewuster te worden van het waterverbruik en lekverlies te reduceren. Het bevordert bovendien de maatschappelijke bewustwording van de schaarsheid van water. Voorts voorkomen de digitale watermeters drinkwaterverontreiniging door middel van een terugstroomalarm.

Ten derde zal de groene lening gebruikt worden voor de uitbouw van het intelligent control center. In een nieuw gebouw in het productiecentrum Zuid te Walem worden vanaf 2020 alle specialismen en informatiesystemen gebundeld om te komen tot een optimaal beheer van de productiemiddelen, de transportinfra en de distributienetwerken. Daarmee kan onder meer proactief aan lekdetectie worden gedaan, wat de efficiëntie van het onderhoud van het waternetwerk bevordert. Die efficiëntere werking zorgt op haar beurt dan weer voor een lager energieverbruik. Door een geoptimaliseerde monitoring van de waterkwaliteit zullen bovendien minder chemicaliën nodig zijn voor de waterzuivering.

Een onafhankelijke duurzaamheidsanalyse

Water-link vroeg aan ISS-oekom, een onafhankelijk adviesbureau, om de duurzame meerwaarde van zijn groene lening te onderzoeken. Het resultaat van dat onderzoek was positief: in het algemeen leveren de investeringen duurzame winsten op en wordt er voldoende aandacht besteed aan het vermijden van risico’s. Alle drie de hierboven vermelde onderdelen van de groene lening werden positief geëvalueerd op basis van bepaalde KPI’s die de meerwaarde op sociaal en milieuvlak onder de loep nemen.

Het project van water-link kan bovendien worden ingepast in een van de Sustainable Development Goals (SDG), een door de Verenigde Naties gedefinieerde lijst van gemeenschappelijke doelen om onze planeet duurzamer te maken. De hierboven genoemde investeringen in duurzame infrastructuur dragen bij tot SDG 6, het streven naar zuiver water.

Share Button