ASN Bank verstrekt lening van 15 miljoen euro voor de eerste bioplastic fabriek ter wereld

Partner

ASN Bank verstrekt e​en lening van 15 m​​iljoen euro aan het technologiebedrijf Avantium. Daarmee kan de onderneming in Delfzijl een grote fabriek bouwen waar op commerciële schaal FDCA wordt geproduceerd: een grondstof voor de plantaardige, recyclebare kunststof polyethyleen furanoaat (PEF). Dit bioplastic staat bekend als hét duurzame alternatief voor PET en wordt gebruikt in de productie van onder meer flesjes, voedselverpakkingen en telefoonschermen.

De lening maakt onderdeel uit van een driejarige financiering van 90 miljoen euro door een consortium van kredietverstrekkers. Naast ASN Bank maken ook Invest-NL, ABN Amro, ING Bank en Rabobank daar onderdeel van uit.

“Deze transactie is voor Avantium een belangrijk en beslissend moment”, vertellen accountmanagers Reinaud Struycken en Henna Savolainen, die bijna twee jaar lang aan de voorbereiding van de financiering werkten. “Hiermee kan het bedrijf ’s werelds eerste commerciële fabriek bouwen en op grote schaal furaandicarbonzuur (FDCA) produceren. FDCA is een belangrijke grondstof voor de plantaardige, recyclebare kunststof polyethyleen furanoaat (PEF), dat als ‘de duurzame opvolger’ van PET wordt gezien. De interesse voor dit circulaire materiaal vanuit de drank- en voedingssector is dan ook erg groot. ”

Bio legoblokjes

Onder meer Lego, Henkel en cosmeticabedrijf LVMH Beauty hebben zich al aangesloten bij een groep van bedrijven die de intentie heeft om via Avantium hun verpakkingen te verduurzamen. De potentiële impact daarvan is groot. Zo leverde de wereldwijde verkoop van parfums en cosmeticaproducten LVMH Beauty in 2021 zo’n 6.6 miljard euro op.

5 kiloton aan capaciteit

De verwachting is dat de fabriek in Delfzijl in 2024 operationeel is en een capaciteit heeft van 5 kiloton per jaar. Ter vergelijking: jaarlijks wordt in Nederland zo’n 5.300 kiloton plastic geproduceerd, waarvan 1.900 kiloton voor de Nederlandse markt. Een deel daarvan komt na gebruik in de natuur terecht (zwerfafval), een deel wordt gerecycled en een deel wordt verbrand.

Klimaatpositief

De financiering sluit naadloos aan bij de ambitie van ASN Bank om in 2030 met al haar financieringen en beleggingen netto klimaatpositief te zijn. Dat betekent dat we meer broeikasgassen uit de atmosfeer halen dan alle investeringen en beleggingen samen uitstoten.

Share Button