Groep Nederlandse beleggers dringt bij olie- en gasbedrijven aan op klimaatmaatregelen

Bron
PGGM

Een groep van zeven Nederlandse vermogensbeheerders, roept in een gezamenlijke verklaring olie- en gasbedrijven op versneld actie te ondernemen om klimaatverandering tegen te gaan. De groep bestaat uit Achmea Investment Management, ACTIAM, Aegon, Van Lanschot Kempen, MN Services (voor PMT), NN Investment Partners en PGGM Investments, met een gecombineerd vermogen onder beheer van 1,48 biljoen euro.

In hun verklaring noemen zij drie doelstellingen en acht bijbehorende acties waarvan zij verwachten dat olie- & gasbedrijven die vóór 2024 zullen bereiken. Deze doelstellingen en acties zijn in overeenstemming met de CA100+ Net Zero Company Benchmark, het Transition Pathway Initiative (TPI) kader, het Internationaal Energie Agentschap (IEA) en de IIGCC Net Zero Standard for Oil and Gas, die alle brede steun krijgen van olie- & gasbedrijven en investeerders.

Lars Dijkstra, Chief Sustainability Officer bij Van Lanschot Kempen, licht de gezamenlijke verklaring toe: ‘Duurzaamheid is verweven in de strategie van Van Lanschot Kempen. Als langetermijninvesteerder is het ons doel om zowel financiële als duurzame waarde te creëren voor al onze stakeholders. Vandaar dat wij ons gecommitteerd hebben aan de doelstelling om klimaatverandering te beperken tot maximaal +1,5°C. In de energietransitie is een belangrijke rol weggelegd voor olie- en gasbedrijven. Zij dienen zich proactief te richten op maatregelen om klimaatschade te beperken. Tot op heden verduurzamen veel olie- en gasbedrijven nog niet snel genoeg of zijn hun plannen onvoldoende ambitieus. We zien het als onze plicht om de sector, door middel van actief engagement, te wijzen op de risico’s en kansen die dit met zich mee brengt. Door onze krachten te bundelen met gelijkgestemde vermogensbeheerders willen we onze oproep, om sneller actie te ondernemen, extra kracht bijzetten.’

Lees de volledige tekst van de verklaring.

Share Button