Alliander geeft opnieuw groene obligatie uit

Alliander heeft op 24 juni de uitgifte van een groene obligatie (Green Bond) succesvol afgerond. De lening van € 300 miljoen heeft een looptijd van 13 jaar, een uitgifteprijs van 98.628% en een couponrente van 0,875% (effectieve rente van 0,988%). De uitgifte was bijna vier keer overtekend. De Green Bond is genoteerd aan Euronext Amsterdam.

Het is de tweede Green Bond van Alliander: de eerste is uitgegeven in 2016. De opbrengst van de Green Bond uit 2016 heeft Alliander besteed aan de financiering van zijn duurzame kantoor in Duiven en aan slimme netten waaronder de aanschaf van slimme meters. De opbrengst van de Green Bond uit 2019 wordt volledig aangewend voor de aanschaf van de slimme meter en dan met name de duurzame ‘fair meter’.

Fair meter

De fair meter is het resultaat van een samenwerking van netbeheerder Liander met partijen uit de sector om de slimme meter te verduurzamen. Bij de ontwikkeling is gelet op het gebruik van duurzame materialen, de herkomst van grondstoffen, arbeidsomstandigheden in de productketen waaronder de uitsluiting van kinderarbeid’, en de circulariteit van de meter.

Sustainable Development Goals (SDG’s)

Door te investeren in fair meters draagt Liander bij aan de SDG 7 ‘betaalbare en duurzame energie’ en SDG 12 ’verantwoorde productie en consumptie’.

Duurzame financiering

Alliander geeft de eigen duurzaamheidsdoelstellingen een prominente rol in zowel de interne sturing als financiering. De inspanningen van Alliander worden gewaardeerd, zoals blijkt uit de B+ duurzaamheidsrating, gegeven door ratingbureau ISS-oekom. Het betreft de hoogste rating van de door ISS-oekom beoordeelde bedrijven in de netwerksector. Alliander ziet in de belangstelling voor zijn Green Bond dat duurzaamheid in de overwegingen van aandeelhouders en overige investeerders, naast een gezond financieel beleid, een belangrijke rol speelt.

Share Button