Groningse horti-startup krijgt 2 miljoen voor ontwikkelen biologisch afbreekbaar schuimsubstraat

De startup Foamplant heeft met succes de venture capital fondsen Shift Invest en Future Food Fund aangetrokken. Hun 2 miljoen Euro investering is bestemd voor de ontwikkeling en commercialisatie van een biologisch afbreekbaar tuinbouw schuimsubtraat: Growfoam. Daarnaast zal dit verdere productontwikkeling van biodegradeerbare technische schuimen mogelijk maken.

Growfoam is al op de markt verkrijgbaar. Het is een plantsubstraat -een voedingslaag- ontwikkeld voor de opkweek van jonge planten uit zaad of stek. Het schuimsubstraat is vormvast en biedt een volledig schoon substraat dankzij de gedefinieerde samenstelling uit biopolymeren en natuurlijke additieven. Growfoam bevat geen veen, wat conventioneel groeisubstraat wel doet. Bij de verbranding van veen komt een grote hoeveelheid CO2 vrij.

Innovatieve voedingsbodem voor opkweek jonge planten, met minder milieu belasting

De Groningse startup kan de lucht- en watercapaciteit van het substraat volledig sturen. Daardoor krijgt dus elk gewas de voedingsbodem die het beste past. Dit noemen we gewas-specifiek. “De tuinbouwindustrie levert al jaren prestaties van wereldformaat met behulp van duurzame innovatieve technologie. Dankzij Growfoam stellen we telers in staat om nu ook op substraatniveau de teelttechnologie naar een hoger niveau te tillen”, zegt Martin Tietema, CEO van Foamplant. “Een niveau waarbij ook de planeet wat meer ontzien wordt”.

Een perfect alternatief

“Telers zijn hard op zoek naar hoogwaardige teeltsubstraten met een minimale milieu-belasting. Door de beste eigenschappen uit organische en minerale teeltmedia te combineren in een goed gedefinieerd schuimsubstraat, biedt Foamplant voor de telers een perfect alternatief”, aldus Tijl Hoefnagels, partner bij Future Food Fund. “Foamplant is dan ook een goede match met onze missie om innovatieve technologie te ondersteunen die positief bijdraagt aan de toekomst van de agri-food sector.”

Biologisch afbreekbaar substraatschuim als norm

Foamplant heeft als missie het leveren van veilige, schone en biodegradeerbare technische plantsubstraat / schuimen voor iedereen en in alle toepassingen. Dankzij haar platformtechnologie maakt de Groningse startup schuimen met eigenschappen die gelijk zijn aan conventionele schuimen, zoals flexibel polyurethaanschuim. Het team achter Foamplant wil hiermee stevig inzetten op een nieuwe standaard waarbij biodegradeerbare schuimen de norm is.

Pionier in verduurzaming 

“Foamplant is een pionier in biologisch afbreekbare plantsubstraten. Daarmee levert Foamplant een waardevolle bijdrage aan het verduurzamen van de agro-horti sector. Wij investeren expliciet óók voor het verschil dat dit voor het milieu kan maken en kijken er naar uit om Foamplant te ondersteunen in de snelle uitrol van deze impact-innovatie”, zegt Janneke Bik, partner bij Shift Invest.

Zowel Janneke Bik als Tijl Hoefnagels bevestigen: “De vaardigheden van het team maken het mogelijk om zich razendsnel aan te passen aan wensen van klanten.”

Growfoam

Growfoam is opgericht in 2015 als spin-off van het biobased technologiecluster KNN Groep en wordt gemanaged door Martin Tietema, Vincent van Assen, Martijn Beljaars en Wilfred Roo. “We kijken er naar uit om het potentieel van Foamplant verder te ontsluiten samen met Future Food Fund en Shift Invest. Beide fondsen bieden ons nu de juiste ondersteuning om snelle groei mogelijk te maken”, aldus Tietema.

Share Button