Tool toont 100 financiële regelingen voor circulaire ondernemers

Steeds meer bedrijven ondernemen circulair en daarmee stijgt de vraag naar financiering specifiek voor circulaire businessmodellen. Een nieuwe, online tool van het Versnellingshuis Nederland Circulair! verzamelt alle fondsen, regelingen en instellingen met een aanbod voor circulaire bedrijven.

De tool is samengesteld op basis van de vragen van ondernemers die in 2019 aanklopten bij het Versnellingshuis Nederland Circulair! “In ons eerste jaar hebben we tientallen ondernemers geholpen met vragen over hun circulaire businessmodel,” aldus Mark Beumer, casemanager bij het Versnellingshuis Nederland Circulair. “Veel van deze vragen gingen over het verkrijgen van financiering. Soms publiek, soms privaat. Van kleine bedragen tot grote. Bedoeld voor onderzoek en innovatie, het samenwerken in een keten, of het bouwen van een demoplant.”

Er bestond echter geen compleet en toegankelijk overzicht van de financieringsmogelijkheden die bedoeld zijn voor circulaire ondernemers. Daarom heeft het Versnellingshuis een overzicht gemaakt van alle fondsen, regelingen en organisaties die circulaire ondernemers financieel verder kunnen helpen.

In een handige online tool zijn deze nu gratis toegankelijk gemaakt. Met de opening van de Week van de Circulaire Economie door minister Van Veldhoven op de Nationale Conferentie Circulaire Economie is de tool officieel gelanceerd.

Versnellingshuis helpt 150 ondernemers

Het Versnellingshuis Nederland Circulair! helpt ondernemers met een circulaire businesscase een stap verder. Ondernemers kunnen terecht met vragen over kennis, financiering, wet- en regelgeving en netwerk. Het Versnellingshuis Nederland Circulair! is een samenwerkingsverband van het ministerie van IenW, VNO-NCW/MKB-Nederland, MVO Nederland en Het Groene Brein.

Sinds de lancering in februari 2019 heeft het Versnellingshuis zeven ronde tafels georganiseerd, ruim 500 online matches gemaakt, een community gebouwd van ruim 5.000 leden en 150 individuele bedrijven verder geholpen. Ook is het Versnellingshuis drie doorbraakprojecten gestart, waarin ondernemers, overheden en wetenschappers samenwerken om doorbraken te realiseren op Nederlandse schaal met internationale uitstraling. Een van deze projecten, de Dutch Circular Textile Valley, heeft als doel de textielindustrie in Nederland te doen herleven, maar dan circulair.

Share Button