NPM Capital neemt meerderheidsbelang in Greenspread en Solaris Industria

Investeringsmaatschappij NPM Capital neemt een meerderheidsbelang in Greenspread en Solaris Industria. Beide bedrijven ontwikkelen en exploiteren duurzame-energieprojecten waaronder zon PV-systemen. De overnames zijn onderdeel van de investeringsstrategie van NPM Capital in deze sector en volgen op het meerderheidsbelang dat de investeringsmaatschappij in Rooftop Energy nam in juni 2019. Jeroen de Haas, oud topman van Eneco en reeds lid van de Raad van Commissarissen en actief adviseur van Rooftop Energy, wordt voorzitter van de nieuwe combinatie van bedrijven.

“Wij zijn blij dat wij nu heel concreet een eerste invulling hebben kunnen geven aan onze acquisitieagenda die zich richt op het versnellen van de energietransitie in Nederland”, zo zegt De Haas in een toelichting. “Greenspread en Solaris Industria hebben beide een uitstekende staat van dienst en dragen straks elk op hun eigen manier bij aan de groep die nu stap voor stap gestalte krijgt. Ook komen er door de acquisities sterke en ambitieuze energieprofessionals bij. De komende tijd houden we binnen onze acquisitieagenda de focus op het overnemen van kleine en grotere partijen om zo versneld schaalgrootte in grote zonnecentrales te krijgen. Naast de groei in zonne-energie zijn wij op dit moment ook bezig met een aantal investeringskansen gericht op een verbreding van de propositie richting totale verduurzaming van onze klanten.”

Leendert Florusse, CEO van Rooftop Energy, voegt hieraan toe: “Zowel Greenspread als Solaris Industria komen met een indrukwekkende portefeuille aan zon PV-projecten die reeds gerealiseerd zijn of nog in de pijplijn zitten. Samen kunnen we een nog grotere vuist maken en zonne-energie een belangrijke plek  geven in het duurzame energiesysteem van de toekomst.”

Over Greenspread

Greenspread ontwikkelt en exploiteert duurzame-energieprojecten en is een van de meest bekende duurzame-energieadviseurs van Nederland. Zij neemt het gehele traject voor haar rekening bij alle mogelijke vormen van duurzame energie (bijv. zon PV, hernieuwbare warmte, laadpalen, opslag en waterstof), van technisch en financiële haalbaarheid tot ontwerp, financiering, voorbereiding, installatie en beheer. In veel gevallen investeert Greenspread ook mee met de klant bij de uiteindelijke energieoplossing. De in Woudenberg gevestigde onderneming, opgericht in 2010, heeft inmiddels honderden projecten gerealiseerd. Op het gebied van verduurzaming van bestaand vastgoed is Greenspread marktleider in het publieke domein (gemeenten, ziekenhuizen, waterschappen). De afgelopen tien jaar hebben bijna 200 gemeenten gebruik gemaakt van de diensten van Greenspread. Begin 2020 heeft Greenspread 24 MW aan zon PV-installaties in exploitatie en beschikt daarnaast over een pijplijn van 140 MW aan zon PV-projecten, in toenemende mate ook bij bedrijven. Bij Greenspread werken momenteel 15 medewerkers. Dit aantal zal naar verwachting de komende jaren groeien. De directeuren van Greenspread, Jan Willem Zwang en Gerhard van de Lagemaat, blijven als aandeelhouder actief in de groep. Ivo Priem, via zijn investeringsmaatschappij Livermore TC investeerder in Greenspread, verkoopt zijn belang.

Jan Willem Zwang, oprichter en algemeen directeur Greenspread: ”Dankzij de toetreding van Gerhard eind 2015 en de investering van Ivo medio 2017 hebben we met Greenspread een enorme groei kunnen realiseren. De acquisitiestrategie van NPM Capital in onze sector geeft ons de mogelijkheid om de realisatie en exploitatie van onze eigen zon PV-projecten onder te brengen bij Rooftop Energy. Hierdoor kunnen wij ons met Greenspread als onafhankelijk adviseur nog meer richten op het verduurzamen van onze klanten. Wij zijn erg enthousiast over deze overname en over de actieve betrokkenheid van Jeroen de Haas. Zo worden we met Greenspread niet alleen in staat gesteld om onze eigen ambities versneld te realiseren, maar ook flink op te schroeven!”

Over Solaris Industria

Het in Utrecht gevestigde Solaris Industria exploiteert grootschalige zon PV-installaties, met name op bedrijfsdaken in Nederland. Via een business model dat zich concentreert op partnerships, heeft Solaris momenteel circa 30 MWp aan projecten ontwikkeld, verdeeld over ruim 50 locaties.

Medeoprichters Robin Koek en Jöbke Janssen blijven aandeelhouder en actief in de groep. Solaris zal vanuit Utrecht haar sterke positie als betrouwbare partner voor financiering van zon PV-projecten verder blijven uitbouwen.

Robin Koek zegt: “In combinatie met het feit dat NPM Capital als onderdeel van familiebedrijf SHV een flexibele en lange investeringshorizon heeft, gaf hun visie op de verdere groei van duurzame energie in Nederland, ons gelijk een goed gevoel. Wij zijn ervan overtuigd dat ook onze partners, installateurs en klanten gaan profiteren van deze stap.”

Jöbke Janssen vervolgt: “Deze overname komt voor ons op een goed moment. Vanwege onze snelle groei stonden we op het punt te gaan investeren in verdere professionalisering, waaronder bepaalde software-systemen. Rooftop Energy is binnen de groep net een groeifase verder en heeft deze professionaliseringsslag al gemaakt. Wij kunnen daar mooi op aansluiten. Zo hoeven we het wiel niet opnieuw uit te vinden en kunnen ons focussen op wat we het liefste doen: duurzame projecten realiseren voor onze klanten.”

Share Button