Protix haalt Rabo Corporate Investments binnen als nieuwe investeerder

Bron
Protix

Acht maanden na de opening van ’s werelds grootste insectenfabriek heeft Protix investeerder Rabo Corporate Investments als aandeelhouder aangetrokken. Protix wil met het geld van deze investeringstak van Rabobank de productie van insecten in Nederland opschalen en de internationale expansie versneld uitrollen.

Protix kweekt insecten voor de winning van duurzame eiwitten en vetten uit larven van de “Black Soldier Fly”. Deze eiwitten en vetten worden door de afnemers van Protix gebruikt als grondstof in diervoeding en visvoer en zijn een aantrekkelijk en duurzamer ingrediënt dan bijvoorbeeld soja en vismeel, met een hogere toegevoegde waarde.

Uitbreiding internationale koppositie

In juni 2019 opende koning Willem-Alexander een nieuwe, door Protix zelf ontwikkelde innovatieve fabriek in Bergen op Zoom, waarin meer dan EUR 40mln is geïnvesteerd. De productie is hierdoor opgevoerd en biedt Protix ruimte voor internationale expansie, om zo haar koploperpositie wereldwijd uit te kunnen breiden.

Wij willen ons leiderschap in deze nieuwe industrie internationaal uitbouwen,” vertelt Kees Aarts, oprichter en CEO van Protix. “Een ‘Global Technology with Local Impact’ past in onze visie om wereldwijd te streven naar een voedselsysteem in balans met de natuur.

Joost Vogels, Investment Manager van Rabo Corporate Investments: “Met een snelgroeiende wereldbevolking staan we voor twee grote uitdagingen: hoe produceren we genoeg duurzaam voedsel en hoe verminderen we voedselverspilling in de hele keten. Protix draagt met het circulaire karakter van insectenproductie bij aan een oplossing op beide uitdagingen. De Rabobank Groep is al sinds de oprichting bij Protix betrokken, meer dan tien jaar geleden. Wij zijn dan ook trots dat zij zijn uitgegroeid tot wereldwijde koploper op het gebied van insectenproductie. Vanuit Rabo Corporate Investments kunnen we hen ondersteunen bij hun internationale expansieplannen.

Sluitende voedselkringloop met insecten

De insecten worden gevoed met plantaardige reststromen uit de omgeving en worden vervolgens weer gebruikt in diverse diervoedertoepassingen. Op deze manier sluit de voedselkringloop en helpen insecten als alternatieve eiwitbron overbevissing en boskap voor sojateelt tegen te gaan.

Share Button