Subsidie voor twee duurzame innovatieve scale-ups uit EIC Accelerator Horizon 2020 programma

Bron
RVO.nl

Maar liefst 9 Nederlandse mkb’ers hebben subsidie toegekend gekregen voor de laatste oproep van de EIC Accelerator Horizon 2020. De oproep bestond uit een schriftelijke beoordeling én een interview. Alleen de 181 ondernemers met de hoogte scores werden geïnterviewd, waarvan 15 Nederlandse deelnemers. Nederland is hiermee het land met het grootste aantal winnaars. Tot deze winnaars behoren de 2 duurzame scale-ups In Ovo en Circularise.

Innovatieve scale-ups met internationale groei ambities

Horizon 2020 is het programma van de Europese Commissie om Europees onderzoek en innovatie te stimuleren. EIC Accelerator richt zich vooral op innovatieve scale-ups met internationale groei ambities, met het plan op te schalen en een nieuw product, proces of dienst naar de Europese markt te brengen. Met dit instrument kunnen innovatieve bedrijven maximaal € 2,5 miljoen aan subsidie krijgen en optioneel equity aanvragen. Het totale budget voor deze call was de afgelopen ronde € 314 miljoen. De Nederlandse winnaars ontvingen gezamenlijk € 30,4 miljoen aan financiële ondersteuning, waarvan € 18,26 miljoen aan subsidie en € 12,17 miljoen aan equity.

In Ovo

In Ovo ontwikkelde een machine om met grote snelheid en tegen lage kosten het geslacht van kippeneieren te bepalen. Zo voorkomen ze wereldwijd het doden van 6 miljard eendagshaantjes. Dit heeft een groot, positief effect op de efficiëntie en het dierenwelzijn. Ook verduurzaamt dit de productie van eieren en neemt het één van de grootste, ethische bezwaren van het eten van eieren weg.

Circularise

Circularise ontwikkelde een blockchain-oplossing voor absoluut bewijs van de circulaire economie, duurzaamheid en recyclingpraktijken van fabrikanten in elk stadium van de toeleveringsketen. De oplossing gebruikt gedecentraliseerde, gecodeerde gegevens om materiaal- en productkenmerken bij te houden. Zoals of én in welk deel van een product gerecycled materiaal is gebruikt. Circularise biedt transparantie van de waardeketen zonder de bekendmaking van datasets of details van de partners in de keten. Dit stimuleert fabrikanten om over te stappen op een circulaire economie.

 

 

Share Button