Een duurzaam bedrijfspand financieren: 5 handige tips om de boel rond te krijgen 

De mogelijkheid tot een verbeterd energiebeleid. Opties tot de aanleg van zonnepanelen. Een over het algemeen groenere locatie. De redenen om over te stappen op een zogeheten duurzaam bedrijfspand zijn behóórlijk uiteenlopend. Heb je behoorlijk wat vermogen? Dan is een duurzaam bedrijfspand financieren van zo’n pand relatief eenvoudig. Maar ervan uitgaande dat dit niet het geval is: we hebben vijf tips voor je om zo’n duurzaam bedrijfspand alsnog te financieren. 

  1. Bereid je goed voor op een mogelijke hypotheekaanvraag 

Laten we er maar niet omheen draaien. Banken en andere kredietverstrekkers zijn doorgaans niet heel happig op het verstrekken van zakelijke hypotheken. De reden? Simpel: een teveel aan risico. Daarom zijn ondernemers gebonden aan het indienen van allerlei documenten die deze twijfels mogelijk wegnemen.

De twee belangrijkste documenten zijn de jaarverslagen van je afgelopen twee boekjaren. Daarnaast vraagt de kredietverstrekker in kwestie altijd om een prognose van de verwachte winst in het  aankomende  jaar. Deze moet zijn gebaseerd op je winst- en verliesrekening.

  1. Kom met een helder investeringsplan 

Om nóg beter te weten waar de bank zijn geld naartoe brengt, is een investeringsplan een ander vereiste wanneer je op zoek bent naar financiering van je bedrijfspand. Dit plan omvat onder andere  wat  je van plan bent te doen met het pand en  hoe  dit jouw onderneming kan verbeteren. Besteed hier veel aandacht aan, want in tegenstelling tot bij het afsluiten van een reguliere hypotheek is er hier meer ruimte voor context.

  1. Bekijk of je in aanmerking komt voor een zogenoemde groenfinanciering namens de bank 

Omdat kredietverstrekkers indirect zelf ook profijt hebben van duurzame bedrijven bieden sommigen van hen zogeheten groenfinancieringen aan. Dat houdt grofweg in dat investeringen die een positieve invloed op het milieu hebben, worden gestimuleerd door middel van een pakket aan aanvullende voordelen. Een vast rentepercentage, bijvoorbeeld. Of een verkorte looptijd van je hypotheek.

  1. Bekijk of je in aanmerking komt voor een groenfinanciering namens de overheid  

Niet alleen de bank, maar ook de overheid heeft baat bij jouw duurzame ondernemerschap. Organisaties die een Groenverklaring ontvangen, maken kans op een verlaagd rentetarief. Sommige kredietverstrekkers kunnen dit direct met de overheid regelen, zodat je niet elders nog moet aankloppen voor je korting. De overheid wil daar natuurlijk wél het een en ander voor terug. Je bent bijvoorbeeld verplicht te werken met duurzame investeringen. Dat kan bijvoorbeeld op gebied van energie, maar ook duurzaam bouwen, duurzame mobiliteit én de aanleg van duurzame waterketens zijn voorbeelden. 

  1. Ga na of de financiering van een duurzaam bedrijfspand écht iets voor jou is 

Deze vijf tip is in termen van belang eigenlijk de eerste: bedenk je goed of je wel écht wil beginnen aan een duurzaam bedrijfspand financieren. Dat hangt grotendeels af van je financiële situatie. Maak je al jarenlang stabiel winst? Dan loont het wellicht om te investeren in je eigen bedrijfspand. Tenslotte ben je dan op langere termijn minder geld kwijt. 

Heb je sporadisch te maken met pieken? Dan is het raadzaam misschien nog even te wachten. Je wil natuurlijk niet in de problemen komen omdat je te veel uitgaven doet.  

 

Share Button