Groene Obligaties voor duurzame landbouw in Brazilië

Het Climate Bonds Initiative (CBI) – wereldwijd de enige certificeringsinstantie van groene obligaties en toonaangevende autoriteit op dit gebied – heeft onlangs een Investeringsplan voor Duurzame Landbouw in Brazilië aangekondigd, in samenwerking met het Braziliaanse Ministerie van Landbouw MAPA.

Het stappenplan is ontworpen om meer inzicht en zichtbaarheid te geven omtrent groene investeringsmogelijkheden in de Braziliaanse landbouwsector, onder de titel “Het ontgrendelen van Brazilië ’s Potentieel voor Groene Investering in de Landbouw” (Unlocking Brazil’s Green Investment Potential for Agriculture – zie link onderaan voor  bijlagen).

Binnen dit kader wordt een pijplijn van projecten en activa uit de Braziliaanse landbouw weergegeven die in aanmerking komen voor groene financiering, met een investeringspotentieel van USD 163 miljard (EUR 144 miljard) tot 2030. De expressieve resultaten van de Braziliaanse landbouwsector – werelds grootste exporteur van rundvlees, kippenvlees, soja, koffie, sinaasappelsap en suiker – hebben het al tot de op één na grootste markt voor groene obligaties in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied gemaakt. Het land vertegenwoordigt 34% van de uitgifte in de regio, ter waarde van bijna 6 miljard dollar.

Het CBI/MAPA stappenplan geeft aan dat Brazilië in de laatste vier decennia met succes een aantal duurzame landbouwpraktijken heeft ingevoerd, zoals zero tillage (geen grondbewerking), agroforestry / klimaat-slimme landbouw en de biologische fixering van stikstof, waardoor er o.a. minder chemische meststoffen hoeven worden gebruikt. Daarnaast wordt er in de Braziliaanse landbouw veelal gebruik gemaakt van biologische bestrijdingsmiddelen, terwijl het land reeds beschikt over een Nationaal Programma voor Bio-inputs (zie onderaan de link naar het artikel in agroberichten buitenland: Brazilië Richting Bio-economie)

Twee factoren zijn van cruciaal belang geweest voor de verduurzaming van de Braziliaanse landbouw: 1) de totstandkoming van de boscode (wet n°12.651, uit 2012); en 2) MAPA’s Plan voor Koolstof-arme Landbouw (Plano de Agricultura de Baixo Carbono – ABC). Dankzij deze laatste, dat in 2020 10 jaar bestaat, zijn koolstofarme technologieën toegepast op 59 miljoen hectare – ong. 25% van het totale landbouwoppervlakte in het land.

Noemenswaardig is dat volgens MAPA slechts 7,8% van het Braziliaanse grondgebied – oftewel 66 miljoen hectare – bestemd voor landbouwproductie (vergelijk: in Nederland is dit 54%). Het toekomstig gebruik van gedegradeerde gronden voor teeltdoeleinden is bovendien een veelbelowend alternatief om de productiviteit en efficiëntie van het landgebruik in Brazilië nog verder te verhogen, waardoor er nieuwe investeringsmogelijkheden in groene obligaties worden verwacht.

Volgens Jeroen Verleun, Senior Investment Manager bij Stichting Pensioenfonds Zorg en Welzijn (voorheen PGGM), aanwezig bij de aankondiging van het stappenplan, is het van belang om investeerders op te leiden om groene obligaties in Brazilië uit te breiden. In een vorig interview stelde hij: ‘Beleggers alloceren te weinig naar emerging markets in het algemeen, mede door een home bias en familiarity bias. Er bestaan echter veel kansen. Wij hebben nogal wat fundamenteel onderzoek in emerging markets gedaan waaruit blijkt dat het lonend is in deze asset class te beleggen.’

Sinds vorig jaar certificeert het Climate Bonds Initiative tevens groene obligaties van de Nederlandse Staat met een looptijd van 20 jaar, waardoor Nederland het eerste land met een triple-A-rating is geworden dat groene staatsobligaties uitgeeft.

Share Button